Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Hejtmanka Jermanová Pokorná (ANO): Dluhy 7 milionů a výhled na vývěsku KSČM

Autor: Tomáš Belica - 
28. června 2017
19:35

První dáma Středočeského kraje Jaroslava Jermanová Pokorná (46) v tom pěkně lítá. Loni hejtmanka dlužila bankám na hypotékách a jiných půjčkách přes sedm milionů korun. Co si za ně pořídila?

Důvodem obřího dluhu byla koupě rodinného domu v Benešově. Jak vyplývá z veřejně dostupných majetkových přiznání, dluhy Jermanovou Pokornou provázejí minimálně od doby, co vstoupila do vysoké politiky.

Například ještě ke konci roku 2015 usínala s myšlenkou, že bankám stále dluží statisíce korun na hypotékách, nerozpakovala se ale jít ani do půjček u nebankovních společností. Jak ale teď Blesk zjistil, v minulém roce její nesplacené závazky narostly téměř sedminásobně.

Jermanová si totiž vloni vzala další hypotéku, vůči Komerční bance měla k začátku tohoto roku dluh 5 529 393 korun. Důvod? Koupě rodinného domu se 168metrovým pozemkem v Benešově za 5 650 000 korun. Pech má ale ten, že když vyhlédne z okna přes ulici, přímo na očích má nástěnku s pozvánkami na akce komunistů. Protější vilka s pozemkem totiž dle katastru patří KSČM.

Na dotaz, jestli ji takové sousedství s ohledem na cenu, jakou za dům zaplatila, neštve, neodpověděla. Nebylo by to ale první ani poslední rozhodnutí, kterým Jermanová Pokorná udivila. Již dříve překvapila třeba svatbou s o 15 let mladším kadeřníkem Jakubem, o němž ani nevěděla, že má nemanželské dítě a dluhy na výživném.

Jednou také řídila Sněmovnu oblečená do zelené mikiny, pak se Jermanová Pokorná navzdory svému šéfovi Babišovi rozhodla stát hejtmankou. A teď znovu kandiduje na středočeské kandidátce ANO do dolní komory. Podivně zní i její zdůvodnění.

„Jsem na kandidátce, abych pomohla hnutí ANO, a nemám problém nevzít jednu z funkcí, která se objeví,“ řekla Právu s tím, že „na hejtmanství každopádně zůstat chci“.

Dluh hejtmanky Jermanové Dluh hejtmanky Jermanové | infografika Blesku

Za hezkými slovy o pomoci hnutí ale možná jsou spíše praktické důvody – peníze. Sama Jermanová Pokorná totiž začátkem roku řekla Blesk.cz toto: „Plat hejtmanky je nižší o 60 tisíc, mám k dispozici vůz s řidičem. Žádné další benefity nemám.“ Podle zákona jako hejtmanka bere zhruba 103 tisíc měsíčně, jako místopředsedkyně Sněmovny měla asi 160 tisíc včetně náhrad.

Pokud by více než 5milionovou hypotéku splácela 20 let, měsíčně by bance musela posílat nejméně 30 tisíc. Ani na to, zda se vrací do poslaneckých lavic kvůli penězům, Blesku neodpověděla.

paralenka ( 28. června 2017 22:03 )

Proto se všichni podobní drží politiky zuby nehty! Že jim jde o lidi? K smíchu, to by neseděli na několika židlích současně! Jde o velké prachy, ne o nás! Tahle může rychle sklouznout ke korupci, kdy bude podplatitelná díky enormní potřebě peněz, protože nebude vědět z které do které! Jasně že se třese na další sesli! Hnus, politici do vysokých funkcí by měli stejně jako prezident smět setrvat maximálně dvě funkční období, ne se tam držet celý život!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa