Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Výjimky pro Budvar, ČT i státní podniky: Vláda navrhla „děravý“ registr smluv

Autor: ČTK - 
5. června 2017
12:22

Některé státní podniky a společnosti s většinovou účastí státu, krajů a obcí a národní podnik Budějovický Budvar by mohly dostat částečnou výjimku z povinného zveřejňování smluv v internetovém registru. Vláda dnes podpořila poslaneckou novelu, která to předpokládá, řekla novinářům ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD). Předkladatelé požadují, aby byla předloha ve Sněmovně schválena zrychleně v prvním čtení.

Předloha skupiny poslanců ANO, ČSSD, KDU-ČSL, KSČM, ODS a Úsvitu reaguje na dřívější novelu poslanců KDU-ČSL, kteří chtěli z povinnosti vyčlenit kvůli možným ekonomickým ztrátám Budvar. Sněmovna pak schválila plošné výjimky i pro státní podniky a státní, krajské a obecní firmy, jež mají průmyslovou nebo obchodní povahu. Senát výjimky odmítl. O tom, v jakém znění předloha půjde k podpisu prezidentovi, zatím poslanci nerozhodli. Schválení nové předlohy by legislativní cestu původní normy zřejmě ukončilo.

Nynější novela ji má nahradit. Žádné společnosti ze zákona nevypouští, předpokládá ale zvláštní režim pro firmy, které nejsou veřejnými zadavateli a mají průmyslovou nebo obchodní povahu. Nemusely by zveřejňovat smlouvy uzavřené v běžném obchodním styku. „Právě u těchto smluv byly v praxi zjištěny problémy s ochranou obchodně citlivých informací a navrhovaná novela potřebnou ochranu zajišťuje,“ píšou autoři v čele s Radkem Vondráčkem (ANO) v důvodové zprávě.

Děravý registr?

Do evidence se také nebudou muset vkládat smlouvy, které se týkají nakládání s výbušninami, a kolektivní smlouvy. Určité výjimky by dostaly i Česká televize a Český rozhlas v případě například mimořádných přenosů nebo licenčních práv na sportovní utkání a veřejné vysoké školy a veřejné výzkumné instituce u smluv, které uzavírají se soukromou podnikatelskou sférou.

U zdravotnických zařízení by nezveřejnění smluv na dodávky léků a zdravotnických prostředků neohrozilo jejich platnost. Novela se týká rovněž Správy státních hmotných rezerv, navíc by výslovně zajistila ochranu bankovního tajemství.

TOP 09 změny kritizuje a s výjimkami z povinnosti uveřejňovat smlouvy v registru nesouhlasí. „Nerozumím tomu, proč se krátce před ostrým provozem registru skupina poslanců snaží zavádět nové výjimky. Je to velmi neodpovědný postup, který zcela devalvuje smysl přijatého zákona a podporuje netransparentní vynakládání veřejných prostředků,“ uvedl v tiskovém prohlášení poslanec TOP 09 Martin Plíšek.

Zákon o registru smluv dopadl od loňského července například na stát, kraje a větší obce, jejich podniky a další organizace. Zveřejňují se smlouvy s plněním nad 50 000 korun.

Senátoři před projednáváním registru smluv: Hraničí to s vydíráním, zuří ODS.

lupinek ( 5. června 2017 13:48 )

Mira Chemik, věcný remcal. https://www.youtube.com/watch?v=OKr2YoHvexM

polakk ( 5. června 2017 13:32 )

Stálo by za zvážení, aby se někdo podíval na smlouvy Jihočeských pivovarů, kde Kalousek seděl v dozorčí radě, stejně jako u Západočeských pivovarů, kde byl členem správní rady a jednatel. Prodej českých pivovarů není žádným tajemstvím. Kde ten Kalousek nebyl všude zaháčkovaný?

joudajoudovy ( 5. června 2017 13:25 )

no, joooooooooooo, kritik kalous usaty. neco jako zpetna vazba, mu neco rika? jak se do lesa vola, tak se z lesa ozyva. nesmi chodit vyrvavat do macochy, kdy mu ozvena vsechno schvaluje.

jiriwas ( 5. června 2017 13:05 )

TOP 09 změny kritizuje. TOP 09 kritizuje vše!!! Pouze nekritizuje zvyšování platů pro poslance, senátory či soudce. Taktéž vyšší výplaty v dozorčích radách. TOP 09 při svém vládnutí to již předvedla a proti Kalouskovi na Václavák vypochodovalo 250.000 nespokojených občanů. Byla to největší demonstrace od listopadu 1989. Tato strana nám nemůže nabídnout NIC, pouze shrbená záda a otroctví pro globalisty. Nevolitelní i s jejich Drahošem

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa