Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Miliardové pokuty kvůli nepřijetí uprchlíků? Keller: Raději než riziko

Autor: Tomáš Polák - 
7. června 2017
05:20

Češi se mohou stát brzy „ohroženým druhem“, a proto odmítají přijímat uprchlíky. Ve Studiu Brusel to řekl sociolog a europoslanec Jan Keller (za ČSSD). Podle něj by měla Česká republika dále trvat na svém odmítavém postupu ohledně migrační politiky i pod hrozbou několikamiliardové pokuty. Právě tu teď zvažuje Evropská komise vůči zemím, které nechtějí přijmout uprchlíky.

Evropská komise hrozí sankcemi kvůli nepřijetí uprchlíků. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) nicméně potvrdil po jednání vlády, že se český odmítavý postoj na povinné přerozdělování měnit nebude. Česko přijalo zatím jen 12 řeckých uprchlíků, do září bych jich mělo přijmout zhruba 2600.

„Komise ve svém posledním návrhu pohrozila, že v případě, že jakékoliv země nepřijmou předepsaný počet žadatelů o azyl, budou muset za každého z nich zaplatit pokutu 250 tisíc eur (6,5 milionu korun, pozn. red.),“ uvedl Keller, podle kterého se tak nyní rozhoduje mezi „morem a cholerou“. Tedy: „Zda zaplatit pokutu v případě těch 2600 žadatelů, což by dělalo v přepočtu zhruba 15 miliard korun, nebo zda přijmout ty uprchlíky.“

„Radši méně cyklostezek“

Keller by jednoznačně raději volil sankce. Argumentuje situací ve Francii, kde podle něj v posledních letech dochází k vysoké radikalizaci muslimské komunity. „Následky jsou mnohem katastrofálnější než jakkoliv vysoká předepsaná pokuta, kterou konec konců bychom nakonec neplatili, ale byla by snaha, aby nám tento objem peněz byl odebrán z toho, co dostáváme na eurodotacích,“ osvětlil. „Osobně nemohu mluvit za žádnou stranu nebo frakci, ale myslím si, že je lepší přijít o peníze, postavit o několik cyklostezek méně a nenasadit si obrovské bezpečnostní riziko,“ doplnil.

Podle Kellera jsou zatím zdařilé teroristické útoky pouze vrcholem ledovce a muslimové si budují své paralelní struktury, které jsou nezávislé na fungování státu.

Europoslanec také okomentoval zjištění Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Sociologové ve svém březnovém průzkumu zmínili, že celkem 61 procent Čechů je proti přijímání migrantů ze zemí postižených válečných konfliktů. Pouze tři procenta lidí si myslí, že by Česko mělo uprchlíky přijmout a nechat je zde usadit, uvedlo CVVM. Podle Kellera lze hledat vysvětlení v české historii.

„Na rozdíl od Britů, Němců a Francouzů náš národ byl v minulosti opakovaně ohrožen rizikem svého zániku. Naše kultura, která má v celém světě zhruba deset milionů příslušníků, je na tom úplně jinak než kultury, jejichž jazykem se mluví na polovině zeměkoule,“ uvedl. Podle Kellera tak můžou být Češi relativně brzy „ohroženým druhem“. S nenávistí vůči cizincům podle europoslance ale nemá český postoj k migrantům nic společného.

Blíží se migrační krize ke konci? A v čem má podle Kellera Evropská unie největší slabiny? Podívejte se na celý rozhovor:

Video  Několik miliard pokuty kvůli nepřijetí uprchlíků? Raději než riziko, říká Keller  - Tomáš Polák
Video se připravuje ...


 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

vanyysek ( 7. června 2017 14:52 )

....a ten pablb kocábka. ten jak cítí zlatou žílu, sosák natahuje k sosání. Budeme rozpuštění vypuštění jako fond Trend.

vanyysek ( 7. června 2017 14:50 )

A co Kalousek, Kája Mařík kníže, Bělobrádek, Herman, Gazdík, Drahoš, Horáček i jejich přátelé z KSČM?

1kena ( 7. června 2017 08:06 )

- Uprchlíci? Před čím prchají? Jenom před svojí zbabělostí a leností udělat si svůj vlastní pořádek ve své vlastní zemi. Jejich základním motivem je vetřelecky kořistit a parazitovat na na práci, majetku a výdobytcích jiných lidí a společností. Čeština má podstatně výstižnější pojmenování pro tyto tvory, kteří se vetřou tam, kde nejsou žádáni - ne migrant, ale VETŘELEC!! Kořistění cizích hmotných statků je hlavním cílem všech parazitů a vetřelců. Ať už se jedná o současné nesprávně nazývané "migranty" nebo Němce za války nebo představitele historicky kumulovaně nejzločinnější organizace v dějinách lidstva - katolické církve. Nyní se jedná o totéž atakem z jižních částí světa proti evropským hodnotám, majetku a kultuře pod patronací buď zločinné nebo neskutečně hloupé Merk.lové.

otogo ( 7. června 2017 07:29 )

Nepřijmout a zaplatit pokutu 6,5 milionu Kč hned, dřív než se rozmnoží a pak to budou stamiliony na dávkách.

pjotri ( 7. června 2017 07:25 )

Nemci odhadli, ze jeden migrant je prijdem MINIMALNE na 400000 Euro (pres 11 mega Kc) - ubytovani (samozrejme byt, nikoliv ubytovna), lecba - vetsina jich je marod, socialni davky - vetsina jich nedela a nikdy delat nebude podle hesla "ja nemuzu rano do prace, to je jeste zima a odpoledne taky ne, to se musim venovat rodine", dale vzdelani - vetsina tech inzenyru se jich neumi ani podepsat. K tomu pripocteme nasili dane naprosto jinym chapanim kulturnich zvyklosti a dalsi a dalsi nevyhody. Radsi bez penez, nez doplacet na vlastni euro_vlez_do.pr.d_elismus ala Sobotka. A vubec, PRYC Z EU. Toto neni EU, kam jsme vstupovali!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa