Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Babiš si sedne u odpadlíka od Kalouska, bude nejlépe chráněným poslancem

Autor: val, vr, vei - 
26. května 2017
05:40

Andrej Babiš se po více než třech letech ve funkci ministra financí probudil ve čtvrtek už „jen“ jako poslanec. Jak se život šéfa hnutí ANO změní po formální stránce? Například ochranka mu zatím zůstane, mzda se mu smrskne a ve Sněmovně se vrátí do lavice vedle bývalého poslance TOP 09, tedy strany svého rivala Miroslava Kalouska.

Až doteď chodilo Babišovi i s náhradami zhruba 185 tisíc korun měsíčně. Peníze posílal do Nadace Agrofert na podporu rodičům-samoživitelům. Teď bude do fondu putovat méně peněz – čistý poslanecký plat totiž činí 70 tisíc korun. K němu poslanci pobírají 30 až 50 tisíc v náhradách, někteří mají i příplatky za funkce ve výborech nebo v rámci poslaneckého klubu. 

Podívejte se na poslední Babišův rozhovor před odchodem z ministerstva:

Poslední rozhovor s Babišem ve funkci Poslední rozhovor s Babišem ve funkci | Martin Přibyl CNC

Pokud by středeční odvolání Babiše znamenalo jeho konec ve vysoké politice, dostal by na cestu ještě tučné odchodné. Končícím ústavním činitelům totiž ze zákona náleží jeden měsíční plat, k němuž se připočte násobek částky a počtu celých ukončených let ve funkci. 

Usedne vedle bývalého Kalouskova muže

Ještě tři měsíce ale bude mít kolem sebe policejní ochranku. Babiš si dříve platil vlastní bodyguardy, kvůli výhrůžkám ale požádal o státní ochranu. Před dvěma lety tuto výsadu pro sebe i následující ministry financí protlačil i do zákona. Strážci podle odhadů vyjdou státní kasu na 82 tisíc korun denně, Babiš ale v minulosti tvrdil, že je to výrazně méně. 

„Je to podle zákona, ještě ji budu mít tři měsíce. Se mnou je stále nějaký bezpečnostní problém,“ řekl Blesk.cz ve čtvrtek Babiš, který se nyní stane nejlépe chráněným českým poslancem. 

Jako zákonodárce se z vládního piedestalu ve Sněmovně vrátí do lavice mezi běžné členy komory. Usedne naproti řečnickému pultu na kraji první řady. Po pravé straně bude mít nevýrazného poslance Karla Turečka, který do ANO zběhl od znepřátelené Kalouskovy TOP 09, po levici přes uličku bude mít svou pravou ruku Jaroslava Faltýnka. 

Zasedací pořádek Poslanecké sněmovny Zasedací pořádek Poslanecké sněmovny | Blesk/PSP.cz

Omluvil se hned první den

Už ve čtvrtek ale šéf ANO ve Sněmovně chyběl. Vyrazil totiž na výjezd do Kutné Hory. „Omluvil jsem se z pracovních důvodů,“ řekl s tím, že se jede setkat se starosty a zpravit je o situaci ohledně financí a čerpání evropských fondů. „Je důležitá zpětná vazba,“ dodal. 

Vstávalo se mu prý ale dobře, i když odchod z ministerstva podle svých slov nebere jako úlevu. „Beru to jako nespravedlnost, je to nekorektní,“ osočil poněkolikáté premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD), který ho navrhl odvolat kvůli podezření z daňových podvodů. 

S budovou ministerstva financí v Letenské ulici se nadobro rozloučil. „Všechno jsem si odnesl, odevzdal jsem kartu, mobil. Už tam nepřijdu, není důvod,“ uzavřel.

„Takže dobrý večer, dneska jsem dostal padáka.“ Babiš bavil studenty Národohospodářské fakulty VŠE:

Video  Babiš po „padáku“ studentům na VŠE: Pravda nezvítězila!  - Facebook
Video se připravuje ...

Prospěje Babišovi odchod z vlády?

Politologové se neshodnou, zda vyústění vládní krize hraje v Babišův prospěch. „Nemyslím, že mu to pomáhá. Kdyby ano, tak by se tu situaci snažil prodlužovat, ale on se ji naopak pokoušel ukončit. Před volbami záleží na tom, zda se oponentům podaří toto politické téma dost dlouho živit,“ řekl Blesk.cz Tomáš Lebeda.

„Zatím mu to pomáhá, ale jak to bude před volbami, je příliš brzy předjímat. Oba klíčoví hráči, Babiš i Sobotka, na sebe vytáhnou řadu dalších věcí. Jediné, co se říci dá, je, že nás čeká špinavá kampaň až do posledního dne,“ domnívá se Zdeněk Zbořil.

Takto vypadal Babišův poslední den v roli ministra financí:

ianadruhou ( 26. května 2017 15:23 )

To je zdenkkovo dvouvaječné dvojče.

ianadruhou ( 26. května 2017 15:20 )

Jen si ho se svými nicky nechte, ty burešomr.de!

joudajoudovy ( 26. května 2017 14:10 )

zdenekk + tve cerne duse, mam pro tebe radostnou zpravu: zverejneno na CT, cca pred 10min. STRANICKÉ PREFERENCE A VOLEBNÍ MODEL V KVĚTNU 2017 ANO 33% CSSD 14% ODS 13% KSCM 11,5% KDU-CSL 8,8% Kalousek 7% STAN 2%

byvalyvoIiccssd4 ( 26. května 2017 13:10 )

ianadruhou

ianadruhou ( 26. května 2017 13:05 )

To zenamená, že už brzy místo kozy budeš šou.stat souseda Bureše, more!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa