Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Bezpečnostní rada řešila kompro na Babiše: Policie potvrdila, že šetří nahrávky

Autor: Zuzana Štíchová - 
15. května 2017
17:20

Policie prošetřuje nahrávky, na kterých figuruje mimo jiných osob také vicepremiér a šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Ujištění přinesli zástupci policie na bezpečnostní radu státu. Ta se zabývala také dopady masivních kyberútoků ve světě. Podle vládního zmocněnce pro kybernetickou bezpečnost Dušana Navrátila se ale Česka nedotkly.

Neslo se to ve věcné rovině. Nebylo to výjimečně vyhrocené. Asi i díky tomu, že tam byl širší okruh lidí, kteří nejsou příliš emoční. Nejsou to politici. Nemáme se právo dozvědět nějaké detaily. Pokračuje to směrem, kterým to má pokračovat. Pan ministr Babiš opakovaně tvrdí, že se s živým policejním spisem neseznámil. Padlo to tam znovu,“ komentoval jednání rady ministr životního prostředí a Babišův pravděpodobný nástupce ve funkci prvního vicepremiéra vlády Richard Brabec (ANO).

„Pan ministr říkal, jako opakovaně, že podal v té věci trestní oznámení,“ doplnil také.

O mírnější atmosféře pak mluvil i místopředseda KDU-ČSL a ministr zemědělství Marian Jurečka. „Řekl bych, že byla docela poklidná,“ řekl k dotazu na atmosféru jednání. „Nikdo na sebe nezvyšoval hlas oproti třeba jednání koaliční rady minulý týden, takže já to hodnotím konstruktivně,“ poznamenal.

Různé otázky, které si tady v posledních dnech všichni klademe ve vztahu k těm nahrávkám, tak nám bylo řečeno, že se tyto okolnosti prošetřují. Andrej Babiš říkal, že žádný živý spis v rukou neměl a neviděl. Uspokojeni budeme, až vyjde pravda najevo,“ komentoval jednání také Jurečka.

Ministři po jednání bezpečnostní rady a komentář Dušana Navrátila:

Stát má problém, nedokáže zaplatit „ajťáky“

Jurečka také přiblížil druhý z bodů jednání, a to dopady masivních celosvětových kyberútoků. „České republice se ty útoky vyhnuly, nicméně to neznamená, že v budoucnosti se budou vyhýbat. Na čem jsme se shodli, je, že velký problém má státní správa, především v personální oblasti. Není schopná expertům v oblasti IT nabídnout odpovídající ohodnocení,“ řekl ministr novinářům po jednání.

Jeho slova následně doplnil vládní zmocněnec pro kybernetickou bezpečnost Dušan Navrátil. „Informoval jsem bezpečnostní radu státu o stávajících útocích, které se dějí ve světě. Naštěstí, pokud se týká České republiky, tak tato záležitost se nás týká naprosto okrajově. Útoky nebyly vedeny na nějaké velké nebo státní organizace,“ informoval.

„Jde především o prevenci. Varovali jsme jednotlivé subjekty, jaká mají udělat opatření, aby nebyly tímto útokem zranitelní. Jedná se o kriminální čin, zašifrování dat a žádost o výpalné. Dá se těžko odhadnout, co bude dál. Jakým způsobem se ten dotyčný malware změní,“ dodal a potvrdil Jurečkova slova o nedostatku financí v oblasti IT.

„Byla diskuze k problémům, které jsou, a to že platy pracovníků IT a lidí, kteří se zabývají kybernetickou bezpečností ve státní správě, jsou nekonkurenceschopné,“ dodal.


havran2 ( 15. května 2017 20:49 )

Sobotka si už tady dělá co chce a chová se jak Hitler ! ! !

noacojezase ( 15. května 2017 20:35 )

https://dluhopisy.cz/clanek-korunove-dluhopisy

panda82 ( 15. května 2017 20:07 )

Jestli jsou ty zprávy co kolují mejlem jen ze třetiy pravda, tak se vůbec není co divit, že tak řvou, to panstvo co si nechá říkat ministři, si chrání svůj hřbet, proto ten hon na Babiše, doufám, že dnes ty seskoky padákem v Praze nejsou ty Kalouskové padáky.

xiioma ( 15. května 2017 18:10 )

!!! STAČÍ !!OBČANÉ ŽÁDAJÍ BABIŠE!!! Okamžitě podejte demisi a odstupte z postu ministra financí, nemáte už naprosto žádný kredit, nemáte důvěru občanů a na vaše trapné divadlo už není národ zvědavý!!! Demisi Babiši, odchod, občané už nechtějí tuhle komedii AGROFERTU nadále tolerovat!!!

oltec ( 15. května 2017 18:08 )

ano přesne tak at táhnou jen otravují lidi repelos

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa