Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Exministr Řebíček slaví 50: Řešil střet zájmů jako Babiš, Číňanům prodal Slavii

Autor: simao, ČTK - 
14. dubna 2017
06:35

14. dubna slaví padesátiny Aleš Řebíček (ODS), někdejší ministr dopravy ve vládě Mirka Topolánka. Milionář, který vedl resort od září 2006 do ledna 2009, kdy byl odvolán. I v jeho případě se řešil – stejně jako v případě jiného podnikatele v politice Andreje Babiše (ANO) – zákon o střetu zájmů. Ten mu nebyl prokázán, ačkoliv měl v minulosti podíl v soukromé dopravní firmě Viamont. Řebíček jej prodal za 750 milionů, Viamont se však dostal i ke státním zakázkám.

Aleš Řebíček (ODS) byl jako úspěšný podnikatel, jeden ze zakladatelů stavební a železniční společnosti Viamont, jmenován ministrem dopravy v první i druhé vládě Mirka Topolánka. Po odchodu z vlády se stal na několik let vlastníkem fotbalové Slavie.

Přes Československé dráhy k Viamontu a do vlády

Řebíček se narodil v Kladně, vystudoval však Vysokou školu dopravy a spojů v Žilině – obor provoz a ekonomika dopravy a spojů. Po absolvování školy pracoval u Československých drah jako dopravní inženýr. U zrodu Viamontu stál v roce 1992.

Řebíček opakovaně uvedl, že své vazby na firmu před nástupem do vlády zpřetrhal. Akcie měl prodat v roce 2006.

Do širšího povědomí veřejnosti vstoupil na podzim 2006, když si jej předseda ODS Mirek Topolánek vybral do své první vlády. Po neúspěchu tohoto kabinetu při hlasování o důvěře v Poslanecké sněmovně si Řebíček ministerské křeslo udržel a stal se ministrem i podruhé. V lednu 2009 ho však premiér Topolánek odvolal z funkce.

Podíl prodal za 750 milionů

Majoritní podíl v pražské Slavii koupil Aleš Řebíček v srpnu 2011. Peníze na nákup podle tehdejšího vyjádření získal právě prodejem podílu ve stavební a dopravní firmě Viamont.

Firma přitom získala za jeho ministerského působení zajímavé státní zakázky. Řebíček se později bránil, že se nejednalo o „jeho Viamont“, ale o Viamont DSP, kde měl původní Viamont podíl 50 procent akcií a druhou půlku držela přes Dálniční stavby Praha firma Strabag, která nakonec podíl Viamontu odkoupila úplně.

Sám Řebíček měl za svůj podíl ve Viamontu utržit pořádný „balík“ – údajně šlo o 750 milionů korun. Oproti tomu v přiznání z roku 2009 měl „jen“ 342 milionů, napsaly před časem Lidové noviny.

„Dokumenty, z nichž je často citováno a které se týkají mých příjmů v letech působení v politice, nejsou přiznáním pro finanční úřad, ale oznámení o příjmech, darech a závazcích, která v příslušné lhůtě odevzdává každý veřejný funkcionář,“ uvedl Řebíček na podzim 2011 ve Slávistických novinách.

Hájil se tehdy, že z firmy odešel před působením v politice skutečně a nebyl to žádný „fingovaný prodej za směšnou sumu někomu z příbuzných, jak ‚odchod‘ z firmy vyřešili někteří jiní politici“.

Aleš Řebíček v Karlových Varech v době mezinárodního filmového festivalu (2016) Aleš Řebíček v Karlových Varech v době mezinárodního filmového festivalu (2016) | Archiv Blesku

„Nejsem žádný Mirek Dušín“

Řebíčkovu ministerskou éru však přesto poznamenaly spekulace, zda porušil zákon o střetu zájmů, či nikoli. Váže se k ní však také období, kdy byl zaveden systém elektronického mýtného na dálnicích, vybudovaný a dodnes provozovaný firmou Kapsch.

Prodej Řebíčkova podílu ve Viamontu vyšetřovala podle Hospodářských novin policie, která ale případ v březnu 2011 odložila. Trestní oznámení na Řebíčka podali analytici ministerstva financí, kteří měli na starost boj proti praní špinavých peněz.

Vlastníkem slávistického klubu byl Řebíček až do září 2015, kdy majoritu koupila čínská společnost CEFC. „Jsem, jaký jsem, nejsem žádný Mirek Dušín, to ostatně málokdo, ale před Boha jsem připraven předstoupit,“ napsal Řebíček pro Slávistické noviny. 

Řebíčka ve Sněmovně vytáhl i Faltýnek

Řebíčkovo jméno přitom padlo letos i během jednání v Poslanecké sněmovně. Vytáhl jej šéf poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek, když hájil Andreje Babiše kvůli údajnému střetu zájmů. „Je fascinující sledovat, jak začnete řešit střet zájmů až v momentě, kdy se cítíte ohroženi jiným politickým subjektem. Proč jste tento problém neřešili ve volebních obdobích, kdy jste vládli?“ šil Faltýnek do opozičních ODS a TOP 09.

„Připomenu vám pár vašich bývalých, ale i současných kolegů. Pan ministr Bárta, který převedl svoji firmu na svého bratra a plánoval, jak soukromá bezpečnostní agentura ovládne ministerstvo vnitra a policejní složky. A dále pan ministr Řebíček, Drábek, Besser a další a další. Tehdy nikomu nevadilo, že firmy některých z nich po vstupu do politiky zázračně zvětšily své tržby a zisky. Nikdo to neřešil a zákon porušen nebyl,“ stěžoval si Faltýnek. O Řebíčkovi v minulosti mluvil i sám Babiš.

boxer ( 14. dubna 2017 09:14 )

A já myslel, že tady ten zloděj už CHCÍPL a je někde zahrabaný na hnojništi !!!

joudajoudovy ( 14. dubna 2017 09:10 )

..ale pravda a laska v cesku stale vitezi! pravda ta, ze havel to tahnul s komousi, kteri nalezli do jinych politickych stran, kde si s pomoci mafie se svymi kamosi dale "hospodari", a pak laska k penezum i beztrestnosti vitezi. pouze udajne lzi jsou hojne medii vyvraceny a ten, ktery se neboji rici pravdu je oznacen za demagoga ci primitiva. skoda, ze se nepouci z historie. i selske valky, vzpoury poddanych ci francouzska revoluce mela sve duvody. jiz tehdy mocni meli sve hrady i zamky s ostrahou, ktere je neochranily, neb skoncili na spalku ci kulu. nakonec i husiti je vyhnali naletem vykalu s moci.

pepen ( 14. dubna 2017 08:13 )

Přestaňte o těch zlodějích politických psát v této Banánové republice se jim nic nestane!!!!Provokujete zbytečně slušné lidi!!!Stačí,když vidíte propuštění zloděje od Topolánka-Dalíka.Soudci a politici a největší zloději a tuneláři se smějí občanům České republiky do očí!!!!Jakmile máte stovky milionů-můžete si v této zemi koupit co chcete!!!Nejsme právní země/že- pane Havle/!!!!,,Pravda a láska zvítězí,,hahaha

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa