Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Česko jako „zamindrákovaná“ země? Kvůli rychlovlakům poslanci apelují na vládu

Autor: ČTK, deb - 
2. března 2017
10:30

Poslanci napříč parlamentními stranami podpořili výstavbu vysokorychlostní železnice v Česku. Vláda má podle nich plánovat tratě pro rychlost minimálně 300 kilometrů v hodině a uspíšit termín jejich výstavby. Současný termín zahájení stavby v roce 2035 je podle poslanců nepřijatelný. Výstavbu je možné zahájit v roce 2025 a v roce 2035 ji dokončit. Na setkání s novináři to ve čtvrtek uvedl místopředseda sněmovního hospodářského výboru Martin Kolovratník (ANO).

„Dostáváme se do pozice zamindrákované země, která má velice špatnou pověst, co se týče výstavby dopravní infrastruktury,“ řekl poslanec TOP 09 František Laudát. Česko by se podle něj mělo s přípravou vysokorychlostních tratí dostat alespoň na úroveň Británie, kde příprava před zahájením výstavby trvala osm roků.

Podle Kolovratníka je reálné, že by se ročně mohlo postavit 40 až 50 kilometrů, což by Česko zvládlo jak z hlediska peněz, tak i stavebních kapacit. Smyslem čtvrtečního prohlášení má být podle zúčastněných poslanců zavázání vlády a zbylých politických sil, aby na časově náročné přípravě spolupracovaly. Vláda by se pak měla zavázat k plnění konkrétních kroků ve stanovených termínech, což by Sněmovna měla do budoucna kontrolovat.

Kromě Kolovratníka a Laudáta se čtvrteční tiskové konference účastnili například poslanci Karel Šidlo (KSČM), Marek Černoch (Úsvit) a Jiří Mihola (KDU-ČSL). Podporu jejich prohlášení vyjádřil i bývalý ministr dopravy Zbyněk Stanjura (ODS), který se ale ranní konference neúčastnil.

gogo56 ( 2. března 2017 12:20 )

hlavně OD Sto kritizuje ?, když za Topolánka všechny investice zastavili, obrali i invalidy o důchody, aby měli víc do kapsy protože tehdy jich tam bylo jak naobíraných , ale rychlo vlaky je potřeba aby proletěly republiku a slimáci tu nemohli vystoupit!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa