Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Devět milionů na odměnách: Tak si žijí státní tajemníci na ministerstvech

  • Autor: Jakub Veinlich - 
    1. 2. 2017
    05:00

    Místa státních tajemníků na jednotlivých ministerstvech a na Úřadu vlády vznikla se zákonem o státní službě z 1. října 2014. Státní tajemník má postavení náměstka. Jmenuje ho vláda na návrh příslušného ministra nebo šéfa Úřadu vlády, a to na dobu pěti let. Ze zákona státní tajemník řídí činnosti související se zajišťováním organizačních věcí služby, správy služebních vztahů a odměňování státních zaměstnanců a vedoucího služebního úřadu podřízeného ministerstvu. I s Úřadem vlády pracuje na českých ministerstvech celkem 15 státních tajemníků, z toho jen jedna žena. Blesk.cz si vyžádal  přehled platů a ročních odměn u každého z nich. Ministerstvo vnitra poskytlo přehled platů od 11. 1. 2017 (tedy až nové platové výměry). Nahlédněte do prémií první poloviny úředníků.

  • 1.Josef Postránecký

    Náměstek pro státní službu ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD), pro kterého se lidově vžil pojem „superúředník“. Šéfem státních úředníků je od února 2015. V roce 1998 nastoupil na Úřad vlády jako poradce vicepremiéra pro hospodářskou politiku. Poté pracoval střídavě na ministerstvu pro místní rozvoj a ministerstvu vnitra.

     

    Průměrný hrubý měsíční plat za rok 2016: 96 550 korun

     

    Výše ročních odměn za rok 2016: 400 000 Kč

    Josef Postránecký Josef Postránecký | MV ČR

  • 2.Zemědělství: Jiří Bakalík

    Web Rozhlas.cz v srpnu loňského roku uvedl, že Bakalíka vyšetřuje policie. Je podezřelý, že protizákonně jmenoval šéfku Státního pozemkového úřadu Svatavu Maradovou. Údajně ji vybral do funkce i přes to, že nesplňovala zákonem stanovenou délku praxe. Ta má být podle služebního zákona dlouhá alespoň čtyři roky. Pozemkový úřad i MZE se brání, že všechny podmínky Maradová splnila.

     

    Průměrný hrubý měsíční plat od 11. 1. 2017: 114 995 Kč – nejvíc ze všech státních tajemníků

     

    Výše ročních odměn za rok 2016 celkem: 383 000 Kč


    (odměny pracovní: 240 000 Kč, odměny cílové: 143 000 Kč)


    K výši odměn – především cílových – se ministerstvo zemědělství nevyjadřuje a redakci Blesk.cz odkázalo na náměstka pro státní službu Josefa Postráneckého. Josef Postránecký ale výši odměn pouze schvaluje a vyplácí. Jejich výši navrhuje příslušný úřad.

    Jiří Bakalík Jiří Bakalík | MZe

  • 3.Zdravotnictví: Ivo Beneda

    Jmenovaný do funkce státního tajemníka byl na konci května 2015. Ještě před tím se soudil s rektorem Univerzity Palackého. Odmítal ho totiž jmenovat děkanem Právnické fakulty. Beneda neuspěl. Na ministerstvu ve funkci státního tajemníka s ním byl dlouhodobě nespokojený dnes už bývalý ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Než skončil ve své funkci, napsal Benedovi vytýkací dopis. V něm mu vyčítá nekomunikativnost a především „nečinnost v otázce odměňování zaměstnanců a jejich udržení v práci pro stát“.

    „Personální situace na ministerstvu zdravotnictví je velmi tristní. Více než čtvrtina služebních míst není obsazena. Návrhy na navýšení složek platu v případě často klíčových zaměstnanců za účelem jejich udržení v úřadu šmahem odmítáte s argumentací, že na to nejsou prostředky. Ve výsledku se však ukázalo, že prostředky na platy v letošním roce nebudou dočerpány, a to v řádu milionů korun,“ cituje Zdravotnický deník z vytýkacího dopisu Svatopluka Němečka. Vytýkací dopis může vést až k návrhu na odvolání státního tajemníka.

     

    Průměrný hrubý měsíční plat od 11. 1. 2017: 103 705 Kč


    Výše ročních odměn za rok 2016 celkem: 300 000 Kč (jen odměny pracovní)


    I ministerstvo zdravotnictví odkázalo redakci Blesk.cz s dotazem na výši odměn na náměstka pro státní službu Josefa Postráneckého. V tuto chvíli prý navíc nový ministr Miloslav Ludvík (ČSSD) nevidí důvod pro odvolání Benedy. „Není žádný důvod odvolávat státního tajemníka,“ odpovědělo na náš dotaz tiskové oddělení ministerstva.

    Logo ministerstva zdravotnictví Logo ministerstva zdravotnictví | mzcr.cz

     

  • 4.Doprava: Tomáš Čoček

    Na funkci státního tajemníka na konci listopadu v loňském roce rezignoval. Nezvykle zastával totiž dvě funkce. Státního tajemníka a náměstka ministra. Nově bude mít jen funkci prvního náměstka pro ekonomiku a evropské fondy ministra Dana Ťoka (za ANO).

     

    Průměrný hrubý měsíční plat od 11. 1. 2017: 111 495 Kč


    Výše ročních odměn za rok 2016 celkem: 542 600 Kč (vůbec nejvyšší odměny ze všech státních tajemníků)


    (odměny pracovní: 392 600 Kč, odměny cílové: 150 000 Kč)


    Jediné ministerstvo dopravy – z úřadů, které redakce oslovila – odpovědělo na náš dotaz, za co konkrétně si tajemník Čoček zasloužil odměny.

    „Příprava Analýzy potenciálu rozvoje rychlých železničních spojení v ČR; implementace mezinárodních smluvních podmínek FIDIC do zvláštních obchodních podmínek investorských organizací rezortu dopravy; zajištění úkolů souvisejících se vznikem Úřadu pro přístup k dopravní infrastruktuře; jednání s Evropskou komisí ve spolupráci s ministerstvem životního prostředí o dalším postupu stran ověřovacích stanovisek o vlivu stavby na životní prostředí, podílení se na přípravě legislativy v této věci; splnění služebních úkolů spočívajících v provedení prvního služebního hodnocení státních zaměstnanců a v postupném přesoutěžení míst představených; zasazování se o další zkvalitňování pracovního prostředí a možnosti využívat práci z domova s cílem usnadnit slaďování pracovního a osobního života; vedení efektivního jednání s odborovou organizací MD a příprava nové kolektivní smlouvy,“ vypočítal tiskový odbor ministerstva s tím, že odměny pro státního tajemníka neschvaluje ministerstvo dopravy, ale státní tajemník Josef Postránecký. Ministerstvo odměny navrhuje.

     

    Vláda v pondělí schválila pro ministerstvo dopravy nového státního tajemníka. Od prvního února jím bude Martin Vavřina. Dosavadní ředitel legislativního odboru ministerstva dopravy.

    Tomáš Čoček, Josef Postránecký a Dan Ťok Tomáš Čoček, Josef Postránecký a Dan Ťok | MD CR

  • 5.Školství: Jindřich Fryč

    Podle webu iDnes.cz byl někdejší ministerský náměstek spoluodpovědný za jeden z prvních „průšvihů“ při čerpání evropských dotací. Nedostatky měl program „Mládež pro Evropu“ a Fryč za tento program ze své tehdejší pozice na ministerstvu zodpovídal. U starších smluv chyběly podle zveřejněných závěrů třeba i termíny, kdy se dotovaná akce koná. Kontroloři ministerstva školství také zjistili, že zakládací listina organizace Mládež pro Evropu neměla platná razítka, data a podpisy, takže celá organizace vlastně právně neexistovala. Policie případ nešetřila. Fryč vše ustál, na ministerstvu pomalu stoupal až do pozice náměstka a dnes státního tajemníka. Loni v listopadu převzal na německém velvyslanectví Velký spolkový kříž za zásluhy.

     

    Průměrný hrubý měsíční plat od 11. 1. 2017: 106 377 Kč


    Výše ročních odměn za rok 2016 celkem: 280 000 Kč


    (odměny pracovní: 280 000 Kč, odměny cílové: 0 Kč)

     

     

    Jindřich Fryč, Josef Postránecký a Kateřina Valachová Jindřich Fryč, Josef Postránecký a Kateřina Valachová | mšmt

  • 6.Zahraničí: Petr Gajdušek

    Úkolem státního tajemníka je mimo jiné odpolitizovat státní správu. Gajdušek je členem ČSSD. Do funkce ho vybrali mimo jiné zástupci ČSSD, které do komise jmenoval Lubomír Zaorálek – ministr za ČSSD. Ještě nedávno byl dokonce členem okresního výkonného výboru ČSSD ve Frýdku-Místku. Je vystudovaný právník a v minulosti byl například poradcem předsedy Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Na ministerstvu zahraničí nikdy nepracoval.

     

    Průměrný hrubý měsíční plat od 11. 1. 2017: 98 585 Kč


    Výše ročních odměn za rok 2016 celkem: 490 000 Kč


    (odměny pracovní: 390 000 Kč, odměny cílové: 100 000 Kč)


    Cílovou odměnu 100 tisíc korun získal Petr Gajdušek mimo jiné za přípravu zákona o zahraniční službě, který už schválila vláda. 


    Petr Gajdušek Petr Gajdušek | mzv

     

  • 7.Životní prostředí: Jan Landa

    Další „apolitický“ státní tajemník. Před nástupem na ministerstvo působil jako tajemník Městského úřadu v Lovosicích. Na ministerstvu životního prostředí byl náměstkem pro řízení sekce úřadu ministerstva. Za ANO ho nominoval ministr Richard Brabec, se kterým Landa pracoval v Unipetrolu. V komunálních volbách v roce 2010 kandidoval jako nezávislý na kandidátce strany Věci veřejné. Ještě v roce 2015 o něm MF Dnes psala jako o „horkém“ kandidátovi na hejtmana Ústeckého kraje za hnutí ANO.

     

    Průměrný hrubý měsíční plat od 11. 1. 2017: 98 585 Kč – nejméně ze všech státních tajemníků


    Výše ročních odměn za rok 2016 celkem: 310 000 Kč


    (odměny pracovní: 310 000 Kč, odměny cílové: 0 Kč)

    Jan Landa, státní tajemník, ministerstvo životního prostředí Jan Landa, státní tajemník, ministerstvo životního prostředí | MZP

  • 8.Spravedlnost: Jan Lišák

    Do května 2015, kdy byl jmenovaný státním tajemníkem, pracoval na ministerstvu spravedlnosti jako ředitel personálního odboru. V roce 2014 dostal od končící ministryně spravedlnosti Heleny Válkové (ANO) odměnu 120 tisíc korun. A to prý za nadstandardní plnění úkolů nad rámec pracovních úkolů.

     

    Průměrný hrubý měsíční plat od 11. 1. 2017: 102 927 Kč

     

    Výše ročních odměn za rok 2016 celkem: 240 000 Kč

     

    (odměny pracovní: 240 000 Kč, odměny cílové: 0 Kč)

    Jan Lišák, Josef Postránecký Jan Lišák, Josef Postránecký | twitter, msp

     

  • 9.Kultura: Zdeněk Novák

    Původně vystudoval zahradní a krajinářskou architekturu. Je uznávaným odborníkem v oblasti památkové péče a ochrany kulturního dědictví. Ve státní správě pracuje od roku 1996. V roce 2015 ho náměstek pro státní službu Josef Postránecký označil při hodnocení všech státních tajemníků za vynikajícího a všeobecně uznávaného odborníka.


    Průměrný hrubý měsíční plat od 11. 1. 2017: 106 317 Kč


    Výše ročních odměn za rok 2016 celkem: 260 000 Kč


    (odměny pracovní 260 000 Kč, odměny cílové 0 Kč)

    Zdeněk Novák, státní tajemník Zdeněk Novák, státní tajemník | MKCR

6010 ( 1. února 2017 10:45 )

Říká se, že peníze kazí charakter.Tak ať si ho zkazí a užijí si to.Ale je to nehorázné

havran2 ( 1. února 2017 09:42 )

A to budou ukazovat na Babiše,že se obohacuje na úkor státu ! ! !

havran2 ( 1. února 2017 09:38 )

KUR.Y,KUR.Y,KUR.Y ! ! !

openha ( 1. února 2017 09:33 )

NEJDŮLEŽITĚJŠÍ ZE VŠEHO JE ZDRAVÍ KAŽDÉHO Z NÁS....A TADY POŘÁD SLYŠÍME NEJSOU PENÍZE,TOHLE POJIŠŤOVNA NEZAPLATÍ,LÉKY MÍSTO PRODEJE NA DOMÁCÍM TRHU SE VE VELKÉM VYVÁŽEJÍ DO ZAHRANIČÍ A DOMA CHYBÍ,PROSÍME ZAŠLETE VÍČKA OD LIMONÁD AŤ MŮŽEME ZAPLATIT DRHOU OPERACI,LÉČENÍ V ZAHRANIČÍ...STÁTNÍ APARÁT ALE PODLE VŠEHO MÁ PENĚZ DOST NA VŠECHNO !!!

moiaza ( 1. února 2017 09:28 )

Docela mě dnes rozesmal zdenekk. On už neví, čí sám je. Plete hrušky s jablkama. Prý, sockomouši a Ano mají to, co chtěli. Ti "sockomouši" moc dobře věděli, co zde ta Havlová banda zde udělá. A to Ano, tehdy neexistovalo. Na nepřiměřeném odměňování a celkovým chaosem, včetně zlodějny, má na triku Topolánek a jeho modrá zlodějská banda. Zdenekk je prostě zoufalec, který neví co píše.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa