Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Měla reorganizace policie „sundat“ Šlachtu? Žalobci stopli vyšetřování Tuhého

Autor: všm/čtk - 
8. prosince 2016
20:50

Olomoučtí žalobci ukončili prověřování policejního prezidenta Tomáše Tuhého a jeho bývalého náměstka Zdeňka Laubeho, které se týkalo sloučení protimafiánského a protikorupčního útvaru. Novinářům to po dnešním výslechu před sněmovní vyšetřovací komisí k reorganizaci policie řekl šéf vrchního státního zastupitelství Ivo Ištvan. Podle neověřených informací poznatky předali kolegům do Prahy, což Ištvan nechtěl potvrdit. Uvedl, že nechce kolegy vystavovat mediálnímu tlaku.

Tuhý a Laube podávali státním zástupcům vysvětlení v souvislosti se sloučením policejních útvarů letos 10. června. Žalobci v té době ověřovali, zda skutečným cílem změn v klíčových útvarech není místo zlepšení jejich práce spíš snaha odstranit tehdejšího ředitele protimafiánského útvaru Roberta Šlachtu. Šlachta kvůli změnám odešel, jeho útvar se poté stal součástí Národní centrály proti organizovanému zločinu.

Protože se neprokázala spojitost s kauzami, kde jsme poznatky získali, tak jsme v šetření dál nepokračovali,“ uvedl Ištvan. Podle něj se však při prověřování olomouckých žalobců objevily další informace. „Tento materiál jsme postoupili věcně a místně příslušnému státnímu zastupitelství k vyhodnocení, jestli v šetření bude dál pokračovat,“ doplnil Ištvan.

Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová se k prověřování poznatků od kolegů nechtěla vyjadřovat. „Obecně je možno sdělit, že poznatky, kterými se zabýváme a které jsou nám postupovány, ať již osobami stojícími vně státního zastupitelství či jednotlivými úřady státního zastupitelství, není možné komentovat. Veřejnost seznamujeme až s výsledky naší práce,“ napsala na dotaz Bradáčová v polovině listopadu.

O předvolání policejních funkcionářů informoval média Ištvanův náměstek Pavel Komár, který kvůli tomu nyní čelí kárné žalobě ze strany nejvyššího žalobce Pavla Zemana. Zeman v minulosti uvedl, že předvolání Tuhého a Laubeho bylo odůvodněné, protože bylo podepřeno o spisový materiál. „Pokud to vzbudilo nějaký větší poprask, pak se ukázalo, že tento postup je zákonný, legitimní a v právním státě, ve kterém jsme, také legitimní,“ zdůraznil dnes Ištvan.

4000 stran výpovědí

Sněmovní komise ke sporné reorganizaci policejních útvarů také dnes dokončila výslechy svědků. Na závěr před poslanci promluvili právě Tuhý, Laube a Ištvan, kteří hlavně odpovídali na dotazy poslanců a byli konfrontováni se svými dřívějšími výpověďmi a novými informacemi. Podle místopředsedy komise Martina Lanka (Úsvit) se většinu rozporů podařilo odstranit. Nyní poslanci budou hodnotit výpovědi a listinné důkazy, kterých mají asi 4000 stran. Na výslednou zprávu mají čas do konce ledna. Projednávat jí bude plénum.

Tuhý dnes mimo jiné odpovídal na dotaz poslanců, zda se zajímal o takzvané živé kauzy. Odpověděl, že nikoli. Komise podle jejího předsedy Pavla Blažka (ODS) prověřovala různé výroky Tuhého i dalších funkcionářů, mezi nimiž mohl být rozpor. Podobná byla situace také u Laubeho.

Ištvan dnes rovněž odpovídal na dotazy poslanců, mluvili také o některých sporných výrocích členů komise, které zaznamenal v médiích. Šéf olomouckých žalobců se vrátil k varovné textové zprávě o chystaném zásahu protikorupční policie v kauze zmanipulovaných zakázek na informační systémy, která měla odejít z okolí policejního prezidenta. Při vyšetřování komise se ale ukázalo, že zpráva z telefonu neodešla a naopak na něj přišla. Podle Ištvana šlo o chybu, kterou označil za trapnou. Zdůraznil však, že neměla vliv na vyšetřování případu.

Před komisi dnes dorazila také Bradáčová, která tam však nebyla jako svědek. S komisí debatovala o zproštění mlčenlivosti poslanců, aby je mohla vyslechnout Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Inspektoři chtějí od poslanců získat informace na základě jejich podnětu k vyšetření úniků některých informací do médií. O zproštění mlčenlivosti by podle sněmovních právníků měla hlasovat Sněmovna, což se stane pravděpodobně v lednu. Případné výslechy by přišly na řadu až po ukončení činnosti komise.

VŠE O REORGANIZACI POLICIE ZDE

Připomeňte si projev Chovance k reorganizaci policie:

Video  Milan Chovanec ve Sněmovně promluvil o reorganizaci policie a vyšetřovací komisi.  - Blesk - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

Samo ( 9. prosince 2016 07:19 )

Dejte už pokoj se Šlachtou a Ištvánem. Ti dva vykecali do médií i to co nevěděli. Šlachta při vyšetřování případů používal nedovolené postupy a měl vyletět z toho postu už dávno. Ištván zase své případy předkládal spřátelenému ale místně nepříslušnému ostravskému soudci, který soudil dle Ištvánovy objednávky i když protiprávně. Olomoucké vrchní státní zastupitelství už mělo být dávno zrušené a jeho státní zastupitelé. Když si vzpomenu na případ pádu vlády a úpornou snahu Ištvána odsoudit Nagyovou-Nečasovou za něco, čeho se nemohla dopustit - zneužití pravomocí ve vztahu k Vojenské rozvědce, tak bych se musel pousmát, kdyby to nebylo k pláči, jací lidé pracují naVrchním státním zastupitelství v Olomouci. A protože ryba smrdí od hlavy a tou je Ištván, který měl osobní spor s Nečasem a využil kauzu Nagyová ke svrhnutí vlády.

ones ( 8. prosince 2016 21:57 )

ČSSD se potápí, nic jim do voleb už nepomůže! 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa