Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Štěnice v kanceláři pražské radní? Podle bezpečáků ji někdo narychlo odstranil

Autor: deb - 
1. prosince 2016
11:57

V kanceláři pražské radní Jany Plamínkové našli zaměstnanci bezpečnostní agentury zbytky lepící pásky, která za skříní držela odposlouchávací zařízení. V pracovně se přitom řeší zakázky za desítky miliard korun. Na případ upozornil web Aktuálně.cz.

Politička si všimla, že se s nábytkem pohybovalo, tak si zavolala bezpečnostní agenturu. „Dvě skříně stojící vedle sebe byly rozpojené, jakoby vyrvané od sebe. A jedna ze skříní se výrazně odklonila od zdi,“ popsala pro Aktuálně.cz Plamínková (STAN). V této místnosti se Plamínková schází s úředníky a řeší zakázky za několik desítek miliard korun.

„Nechala jsem si proto raději udělat kontrolu kanceláře a požádala odbor bezpečnosti, aby zajistil prohlídku pracovníky bezpečnostní agentury,“ řekla radní. Bezpečnostní agentura našla na vnější straně zadní skříně zbytky lepicí pásky. Pracovníci političce oznámili, že nejspíš měla v místnosti odposlechové zařízení. 

Podle bezpečnostní agentury někdo odposlech narychlo sundal, zařízení odtrhl, tím jednu ze skříní uvolnil a začala se kývat. „Ukazovali mi to místo a bylo vidět, že tam bylo cosi přilepené. Byly tam totiž i viditelné obrysy něčeho, co bylo na skříni upevněné,” uvedla Plamínková. Úřad měl podezření na štěnici, a proto povolal policii, potvrdil Vít Hofman, mluvčí magistrátu.

Policie se případem dlouho nezabývala a záhy jej odložila. „Podezření, že tam má být údajně odposlech, se nepotvrdilo. Policisté to prověřili,“ uvedl Jan Daněk, mluvčí pražské policie, a dodal, že našli stejně jako bezpečnostní agentura na skříni už jen zbytky izolepy. 

Video Test odposlechů - Milan Kolář, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Nelegálních odposlechů se obávala i minulá magistrátní vláda exprimátora Tomáše Hudečka. Jiří Vávra, bývalý ekonomický náměstek, měl v kanceláři nainstalovanou rušičku, kterou zapnul ovladačem a skla oken se rozvibrovala. Tomuto zařízení se začalo přezdívat „u vodopádu“, vydávalo zvláštní šum. Mnohokrát si místnost nechal prohlédnout bezpečnostní agenturou, protože se v kanceláři města řešily citlivé soutěže a smlouvy.

V minulosti si nechával kancelář prohledávat i starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký. Nyní od tohoto opatření ustoupil, protože se nikdy nic nenašlo.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa