Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Havel, Klaus i Zeman ocenili estébáky. Kdo udělal s metály větší „botu“?

  • Autor: Zuzana Štíchová - 
    28. 10. 2016
    05:00

    Kontroverze s udílením státních vyznamenání nejsou vlastní jen prezidentu Miloši Zemanovi. Jeho předchůdce Václav Klaus ocenil příznivce ODS, kteří vystupovali na jejích mítincích nebo také cembalistku vedenou ve svazcích StB. Václav Havel zase proslul oceňováním svých kolegů z disentu, proti tomuto trendu naopak také vyznamenal jak příznivce ODS, tak hned čtyři bývalé spolupracovníky StB. Tady jsou největší přešlapy jednotlivých prezidentů a jejich ocenění v jednotlivých letech.

  • 1.Havlovi přátelé

    Stejně jako Zeman byl i Václav Havel kritizován, že odměňuje státními vyznamenáními své přátele, v jeho případě kolegy z disentu, kteří bojovali po jeho boku s komunismem. Ocenění se tak dočkali třeba Pavel Landovský (2002), Vlasta Chramostová (1998), Petr Uhl (1998), biskup Václav Malý (1998) nebo Jiří Dienstbier starší (2002). Signatářů Charty 77 bylo celkem 16. 

    Pavel Landovský se rozpovídal o tom, jak s Václavem Havlem chodili za holkami. Pavel Landovský se rozpovídal o tom, jak s Václavem Havlem chodili za holkami. | profimedia.cz

  • 2.První český prezident a ODS

    Radovala se také ODS. Václav Havel udělil medaili Za zásluhy Janu Litomiskému (2002), který kromě toho, že jako disident podepsal Chartu 77, působil také jako poslanec Občanského fóra a později ODS.

     

    Podobným případem byl také Zdeněk Kessler, právník a předseda Ústavního soudu působil také jako politik ODS. Ve stejném roce jako Litomiský dostal dokonce ještě vyšší ocenění. Havel mu propůjčil Řád TGM.

    Václav Havel se Zdeňkem Kesslerem (vpravo) rok předtím, než dostal coby předseda Ústavního soudu vysoké státní vyznamenání. Václav Havel se Zdeňkem Kesslerem (vpravo) rok předtím, než dostal coby předseda Ústavního soudu vysoké státní vyznamenání. | ČTK

  • 3.Šmouha StB

    Ani Václav Havel se nevyhnul pořádným skandálům. Proti sobě lze postavit na jedné straně vyznamenání čtveřice spolupracovníků StB v roce 2002, na druhou pak stažení vyznamenání pro dlouholetého vídeňského starostu Helmuta Zilkeho o čtyři roky dříve kvůli podezření z podobné spolupráce. Stažení proběhlo na poslední chvíli a způsobilo mezinárodní ostudu o to větší, že Zilk měl dostat nejvyšší české státní vyznamenání, tedy Řád bílého lva. Nikdy se ho nedočkal, i když se mu Havel později omluvil a spor si vysvětlili.

     

    V roce 2002 se ale na seznam vyznamenaných dostala čtveřice vedená v Cibulkových seznamech spolupracovníků Státní bezpečnosti. Byli jimi herec Jan Tříska, překladatelka Soňa Čechová, skladatel Petr Eben a choreograf Pavel Šmok (všichni 2002). Podobně rozporuplné pocity pak vzbudilo také ocenění bývalých kovaných marxistů a dlouholetých členů KSČ Libuše Šilhánové, Jiřího Rumla a také bývalého ředitele Ústavu dějin socialismu a pedagoga z Vysoké školy politické Miloše Hájka (všichni 2001).

    Jan Tříska přebírá v roce 2002 od prezidenta Václava Havla státní vyznamenání. Tříska má ale škraloup u StB. Jan Tříska přebírá v roce 2002 od prezidenta Václava Havla státní vyznamenání. Tříska má ale škraloup u StB. | ČTK

  • 4.Cembalistka a agentka

    Václav Klaus byl oproti Havlovi méně bohémský, neinklinoval tolik k disentu a jeho výběr měl většinou oficiózní parametry, jak o něm řekl například politolog Bohumil Doležal. Ani jemu se ale nevyhnul přešlap v podobě ocenění ženy ze svazků StB.

     

    Světoznámá cembalistka Zuzana Kalabisová-Růžičková (2003) figuruje v seznamech jako agentka. Dnes 89letá hudební virtuoska a profesorka pražské AMU přežila koncentrační tábory. Tajná policie ji poprvé kontaktovala v roce 1960, kdy se stala na AMU odbornou asistentkou. Od té doby byla vedena ve svazcích v kategorii A – agent pod krycím jménem Eva. Tvrdí, že nikdy nikomu neublížila. „Neměla jsem odvahu říci jim ne,“ bránila se.

     

    Jako problematická byla hodnocena také ocenění pro legendárního režiséra Otakara Vávru, který natočil jak skvělé filmy, tak v některých podlehl komunistickému nátlaku. Diskutovalo se také například o zpěvačce Evě Pilarové, která podepsala Antichartu, prý ze zbabělosti.

    Zuzana Klabisová-Růžičková, světoznámá cembalistka, se bála StB ve své době odmítnout. Prý proto se objevila na jejích seznamech jako agentka „Eva“. Zuzana Klabisová-Růžičková, světoznámá cembalistka, se bála StB ve své době odmítnout. Prý proto se objevila na jejích seznamech jako agentka „Eva“. | ČTK

  • 5.Klausovi obdivovatelé

    Ani Václav Klaus nezapomněl, ze které strany na Pražský hrad přišel. Zatímco u Havla to byly jen osobní sympatie, Klaus už to na ně svádět nemohl. S nevolí tak někteří politici a část veřejnosti nesli, že ocenil umělce, kteří podporovali ODS na předvolebních mítincích. Byl to případ výtvarníka Adolfa Borna, jazzové zpěvačky Vlasty Průchové nebo herce Jiřího Kodeta (všichni 2003). Všem byla vyčítána také osobní náklonnost ke Klausovi.

    Předávání státních vyznamenání 28. 10. 2003. Vlevo výtvarník Adolf Born, vpravo herec Jiří Kodet. Předávání státních vyznamenání 28. 10. 2003. Vlevo výtvarník Adolf Born, vpravo herec Jiří Kodet. | ČTK

  • 6.Měl dostat ocenění Knížák?

    Do třetice se kontroverzi Klaus nevyhnul v roce 2010, kdy se rozhodl vyznamenat Milana Knížáka, ředitele Národní galerie. Příznivce ODS si prý prezident vážil a líbilo se mu, že jde proti větru. Jeho odpůrci ho naopak zavile kritizovali kvůli skandálům, které provázely jeho šéfování Národní galerii. Knížák vyznamenání komentoval větou, že je kontroverzní postava a jako takový dostal medaili od kontroverzního prezidenta Klause.

    Václav Klaus předává 28. 10. 2010 státní vyznamenání Milanu Knížákovi, řediteli Národní galerie. Václav Klaus předává 28. 10. 2010 státní vyznamenání Milanu Knížákovi, řediteli Národní galerie. | ČTK

  • 7.Zeman a jeho věrní

    V poslední době se ale nejvíc mluví o oceněných příznivcích současné hlavy státu Miloše Zemana. Za tři roky stihl „nasázet“ ocenění lidem, kteří ho podpořili v kandidatuře na Hrad. Státní vyznamenání má tak doma Jiřina Bohdalová (2013), Felix Slováček (2013), Lucie Bílá (2014), ale také Filip Renč (2014), který natočil jeho předvolební klip, Robert Sedláček (2014), autor dokumentu o Zemanovi nebo František Ringo Čech (2015). Před několika dny se navíc na Frekvenci 1 „prokecl“ další prezidentův oblíbenec zpěvák Daniel Hůlka. Oceněn by měl být letos.

    Sedláček ve fleecové mikině za pětistovku přebírá od prezidenta medaili Za zásluhy. Sedláček ve fleecové mikině za pětistovku přebírá od prezidenta medaili Za zásluhy. | Zbyněk Pecák, archiv

  • 8.Estébačka a komunistický papaláš

    Zeman loni s oceněními také zabrousil do vod „estébáckých svazků“, když vyznamenal herečku Jitku Frantovou-Pelikánovou. Ta údajně spolupracovala s tajnou policií „iniciativně a oddaně“ a donášela na své kolegy, mimo jiné se mluvilo o Janu Werichovi. Bezpečnost prý Pelikánovou dokonce několikrát vyslala do zahraničí, aby sledovala české exulanty. Frantová-Pelikánová ale odmítá, že by s StB spolupracovala, hereckého velikána, na kterého měla donášet, prý ani nikdy neviděla.

     

    Závan minulého režimu byl pak v roce 2015 během státních oslav cítit ještě jednou, to když Zeman předal metál bývalému komunistickému ministrovi zemědělství Miroslavu Tomanovi staršímu. Komunistický pohlavár byl oceněn před listopadem 1989 také Gustávem Husákem. I tentokrát dostal ocenění za zásluhy v oblasti hospodářství, Zeman ale nikdy neřekl, za co přesně. Podle kritiků za to, že firmy jeho rodiny sponzorovaly Zemanovu prezidentskou kampaň.

    Medaili dostala také herečka Jitka Frantová-Pelikánová, která Zemana podporovala v jeho prezidentské kampani. Medaili dostala také herečka Jitka Frantová-Pelikánová, která Zemana podporovala v jeho prezidentské kampani. | ČTK

  • 9.Zemanův ministr a slušovický zázrak

    V roce 2013, tedy když měl možnost Zeman předávat vyznamenání poprvé, vybral další ze svých „oblíbenců“. Tvůrce tzv. slušovického zázraku František Čuba byl do rady Zlínského kraje zvolen za Stranu práv občanů, tehdy ještě s přívlastkem Zemanovci. Komunistický funkcionář se později i díky přízni Zemana dostal také do Senátu.

     

    Ze spřízněných politiků nezapomněl první přímo zvolený prezident ani na Miroslava Grégra, ministra průmyslu a obchodu své vlády, který byl v úřadu, když byla například prodána Mostecká uhelná společnost či dokončen Temelín. Grégr byl také jedním ze zakladatelů Klubu přátel Miloše Zemana

    Miloš Zeman vyznamenal agronoma a svého podporovatele Františka Čubu. Miloš Zeman vyznamenal agronoma a svého podporovatele Františka Čubu. | Blesk / Ladislav Křivan

kores ( 28. října 2016 16:33 )

Povím vám jedno, kdo přebere žezlo po Zemanovi je velmi, ale velmi nezáviděníhodné. Poklidit tolik špíny a napravit hlavně mezinárodní a světové průšvihy!!!

kores ( 28. října 2016 15:39 )

Miloš Zeman se během oslav 28. října chystá ocenit svého podporovatele Daniela Hůlku. Zpěvák přitom v minulosti kritizoval Peking kvůli okupaci Tibetu a netajil se obdivem k dalajlamovi. Když pak chtěl vyrazit do Himaláje, Číňané ho označili za nepřítele čínského lidu a vízum mu nedali. Možná mu ho dnes Zeman zajistí! Celé zde http://www.euro.cz/politika/podivny-zemanuv-metr-vyznamena-kritika-cinske-okupace-tibetu-1311663

sDp3 ( 28. října 2016 15:38 )

kševtovat s řády se nesmí to je to co pana Kačera trápí a pokud půjde tak jen na popud Rychetského, řekl

pivson007 ( 28. října 2016 12:48 )

To ty sluníčko rudo zelení trdla nepřiznají co jejích bozi udály přehmatu .

sores ( 28. října 2016 12:07 )

Zeman alespoň nekrade a nikdy nekradl a nepovyšuje se nad jiné jako dědek Klaus co kradl veřejně pero a bral úplatky od boháčů!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa