Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Šéf Vězeňské služby má smůlu, Zeman ho nepovýší. Nejspíš kvůli Pelikánovi

Autor: ČTK, Mii - 
20. října 2016
10:46

Prezident Miloš Zeman nechce jmenovat generálmajorem ředitele Vězeňské služby Petra Dohnala. Jmenování navrhl ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). Krok na pondělním zasedání podpořila i vláda. Prezident nevyhoví ani druhému Pelikánovu návrhu, podle nějž se měl stát Dohnalův náměstek Simon Michailidis brigádním generálem.

Zdroj blízký ministerstvu spravedlnosti sdělil, že Hrad o svém rozhodnutí informoval zatím neoficiálně a bez udání důvodu. Zemanův mluvčí Ovčáček se ke jmenování nových generálů nechce v tuto chvíli vyjadřovat. „Jména nových generálů budou oznámena veřejně 28.10 ve 13:45 na Hradě. Do té doby nebudeme poskytovat žádné komentáře,“ napsal ČTK.

Možný viník? Pelikán

Server Česká justice Zemanovo rozhodnutí spojuje s tím, že Pelikán ve středu otevřeně kritizoval pročínské vyjádření prezidenta a dalších ústavních činitelů v souvislosti s návštěvou tibetského duchovního vůdce dalajlamy. 

Podle ministra bylo setkání některých politiků s dalajlamou správné a je rád, že se celá země „nepřidala k politice bezpáteřního ponižování před čínskou mocností“. Prohlášení ústavních činitelů naopak ocenil například Zemanův kancléř Vratislav Mynář, podle kterého „může zmírnit možné nepříznivé dopady“.

Pelikánův návrh se týkal tradičního povyšování důstojníků prezidentem, které se koná u příležitosti státního svátku připomínajícího vznik Československa. Vedle Dohnala měl být povýšen i náměstek vězeňského bezpečnostního sboru Michailidis, který má v gesci vzdělávání a odborné zacházení.

Mezi dalšími kandidáty na generálmajory, jež vláda podpořila, je šéf hradní vojenské kanceláře Jan Kaše, velitel vzdušných sil Jaromír Šebesta a poradce náčelníka generálního štábu Jiří Verner. Generály by se měli stát náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek nebo náměstek ředitele hasičů Slavomír Bell.

diella ( 20. října 2016 11:50 )

Moc hezky to pokračuje.. Místo zrušení senátu bychom se už vážně měli zabývat zrušením funkce prezidenta

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa