Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Před 40 lety emigroval. Teď ho honí exekutor, aby v Česku doplatil popelnice

Autor: Václav Lang - 
18. října 2016
05:00

V roce 1980 z Československa emigroval do Kanady. Po téměř 40 letech se rozhodl vrátit a nestačil se divit, když zjistil, že zde má stále trvalý pobyt, třebaže jiným emigrantům ho úřady zákonem zrušily. Najednou tak čelí exekuci za neuhrazené poplatky za komunální odpad. Na případ upozornila ombudsmanka Anna Šabatová, podle které se jedná o jeden z více takových nešvarů, které vyplynuly z chaosu v evidenci obyvatel.

Československé úřady v roce 1982 vydaly zákon o hlášení a evidenci pobytu občanů, jehož cílem bylo odstranit z evidence lidi, kteří emigrovali. „Těmto lidem měl být zrušen záznam o trvalém pobytu. Úřady však nepostupovaly jednotně, takže některým emigrantům byl údaj zrušen, jiným ne. Aniž by to věděli, zůstali někteří z nich stále vedeni s trvalým pobytem v ČR, i když zde řadu let nežijí. Typickým důsledkem této chyby jsou pak dluhy za komunální odpad,“ upozornila minulý týden ombudsmanka Anna Šabatová.

Své o tom ví muž, který dva roky před přijetím zmíněného zákona z Československa emigroval s rodinou do Kanady, kde získal občanství a od té doby tam žije. Jenže zatímco jeho manželce a synovi úřady v roce 1982 zrušily údaje o trvalém pobytu, jemu nikoli. A tak když v roce 2003 požádal s rodinou o vydání pasu a osvědčení o státním občanství, čekalo jej nemilé zjištění – byla na něj vypsána exekuce kvůli sedmi tisícům korun, které v místě svého „trvalého bydliště“ dlužil za komunální odpad od roku 2002.

Veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová Veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová | archiv Blesku

Případ se aktuálně řeší. Úřady tvrdí, že v systému evidence nelze provézt úpravy zpětně. „Ono mu o dluh ani nejde, ale spíš o to, že byl pořád evidovaný, jako že tady žije, aniž by o tom věděl,“ přiblížila pro Blesk.cz mluvčí ombudsmanky Iva Hrazdilková.

Na ženu spadly cizí dluhy

Případ navrativšího se Kanaďana není jediným bizarním příběhem vzniklým na základě těchto chyb. Na ombudsmansku se obrátila také žena, na niž kvůli chybně připsanému rodnému číslu jejího dědečka rázem spadly dluhy úplně cizí rodiny. K jednotlivým občanům se totiž v evidenci přiřazují také jejich příbuzní. „Když omylem dostanete jiné rodné číslo, je to náhle, jako byste dostal třeba novou tetu,“ popsala Hrazdilková.

A právě něco podobného se stalo. „Rodné číslo jejího dědečka bylo zapsané u cizí osoby, tudíž ona se stala příbuznou cizích lidí,“ uvedla mluvčí. Na stěžovatelku tak měly dopadnout dluhy někoho, koho vůbec nezná. Naštěstí se ale brzy dopátrala pravdy a vše se vysvětlilo.

Podle úřadu ombudsmanky je na vině nepořádek v systému evidence obyvatel, který spravuje ministerstvo vnitra. Ten obsahuje údaje o všech občanech – matriční údaje, adresu pobytu, čísla některých dokladů, číslo datové schránky a podobně. „Jako s ověřeným zdrojem s ním pracují například katastrální úřady, finanční úřady, registr vozidel a řidičských oprávnění, exekutoři, notáři atd. Veřejná ochránkyně práv ale při svých šetřeních zjišťuje, že ne všechny údaje v registru jsou správné a úplné,“ postěžoval si úřad ombudsmanky.

Šabatová označuje za příčinu chyb jednak technické překážky, jednak prodlevy a nepřesnosti úřadů. Veřejná ochránkyně už se kvůli tomu obrátila na zodpovědné úřady, které mají do systému přístup. Jak Blesku potvrdilo ministerstvo vnitra, spolupracuje s ombudsmankou na nápravě.

zkzkz ( 31. srpna 2018 09:01 )

Doufám že ses nevrátil

petrfanda ( 19. října 2016 16:16 )

https://www.youtube.com/watch?v=vujn8tjJYGI

venxa ( 18. října 2016 19:31 )

Lahny to jsi se musel mit velice dobre. Kilo za jedno dite a cely zivot drit na komouse za tu almuznu co za praci platili.

venxa ( 18. října 2016 18:22 )

Carmin, ty blbej bolsevickej cu.raku ja jsem v roce 68 dostal LEGALNI povoleni k pobytu v Kanade. Komunisticka svoloc v byvalem koncentraku zvanem CSSR me ILEGALNE odsoudila za opusteni toho vaseho "socialistickeho raje" bez dovoleni zlocinne komunisticke diktatury na rok vezeni a propadnuti{ukradeni)veskereho majetku co jsem v te vasi zku.rvene "RISI ZLA" zanechal. Tak ty zas.rana komunicticka zrudo neurazej cestne a nevinne lidi. Pardon for my language ale se zmetky tveho typu se slusne jednat nenecha, ty hovado jedno!

lahny ( 18. října 2016 14:13 )

Kdepak jsi ži a nebo jsi mladý a zblblý modrými ptáky? Tenkrát za to bylo 50 piv nebo 333 kwh nebo voda na celý rok pro rodinu nebo 5q uhlí nebo 22 bochníků chleba, zkrátka koruna měla větší hodnotu než dnes. Stále je to víc než ti za narození dítěte dají dnešní otrokáři. Dcery ani zeťáci nedostali od svých otrokářů ANI KORUNU. Ale jak vidím,TY to nikdy NEPOCHOPÍŠ, že se stát snažil mladým rodinám pomáhat.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa