Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Chovance naštvaly šibenice na Václaváku. Žalobu na Prahu 1 však soud smetl

Autor: simao, ČTK - 
12. září 2016
16:43

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) byl pořádně rozhořčený kvůli šibenicím, které se objevily při demonstraci na Václavském náměstí. Ale i kvůli tomu, že Praha 1 to neoznačila za přestupek. Jeho rezort kvůli tomu podal na městskou část žalobu, soud ji však zamítl.  

Městský soud v Praze odmítl žalobu, kterou podalo ministerstvo vnitra na Prahu 1 kvůli maketám šibenic na loňské protiislámské demonstraci. Radnice tehdy vyhodnotila, že nešlo o přestupek.

Ministerstvo podalo proti jejímu rozhodnutí správní žalobu. Podle soudu ale nebylo oprávněné ji podat, protože radnice nepoškodila práva ministerstva. Rozsudek má ČTK k dispozici. Podle soudu jde o spor o výklad a aplikaci zákona mezi dvěma státními úřady.

„S žalovaným se rozchází (ministerstvo) v posouzení, zda byly jednáním osob nesoucích makety šibenic naplněny znaky přestupku a zda s nimi mělo být zahájeno správní řízení,“ uvádí v rozsudku soud.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) oznámil podání žaloby letos v květnu. Vyhrožování šibenicí podle něj nesmí být legální. Nosit na demonstrace šibenice a veřejně jimi vyhrožovat jakémukoli českému občanovi podle něj přesahuje meze svobody projevu a mělo by to být posuzováno minimálně jako přestupek.

V centru Prahy loni v červenci protestovalo několik set lidí proti imigraci a uprchlickým kvótám. Někteří z účastníků tehdy nesli makety šibenic s nápisem Za vlastizradu, které se podle nich dopustili někteří čeští politici. Úřad městské části Praha 1 na podzim rozhodl, že muž, který šibenice přinesl, nespáchal přestupek. Rozhodnutí následně potvrdil pražský magistrát.

hejhej ( 12. září 2016 19:58 )

Potrefená husa "Chovanec" kejhá. Kdyby se politici chovali ve prospěch vlastních lidí, kdyby nelhali, nerozkrádali peníze daňových poplatníků, a nelezli do řiti EU a USA, nebyly by demonstrace.

starka ( 12. září 2016 17:30 )

Ten bard národa s ducatými tvářičkami a pytlema pod očima by si měl napřed v dějinách prostudovat,že sibenice bez názvu,není-li určená jmenovité osobě,je pouze nějaký neurčitý symbol a tudíž jeho prskající EGO pouze šaškovský výstup.Chovanče-jen tak dál,ať se národ baví "vzdělanci" !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa