Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Sobotka pro euroarmádu získal Orbána. Ten se na tiskovce poškleboval Merkelové

Autor: mib - 
26. srpna 2016
15:30

Bezpečnost vnějších hranic je pro Evropu prioritu, shodli se premiéři Visegradu s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) navrhl otevřít diskusi o společné evropské armádě. Téma bezpečnosti zdůraznila jako hlavní i německá kancléřka Angela Merkelová nebo maďarský premiér Viktor Orbán. Jednání ve Varšavě je ale pouze předehrou k summitu EU v Bratislavě. Sobotka si myslí, že by V4 měla s Merkelovou jednat častěji.

„Je zřejmé, že proces nebude jednoduchý, ale Evropa potřebuje lepší podmínky pro zajištění hranice, aby se v příštích měsících v Evropě EU integrovala skrze zajištění bezpečí. Česká republika vnímá jako důležité zajištění schengenské hranice a lepší spolupráce v EU, ale chce také znovu otevřít diskuzi společné evropské armády,“ řekl premiér Sobotka na tiskové konferenci před jednáním visegrádské čtyřky.

Po jednání V4 s Merkelovou Sobotka potvrdil kromě zabezpečení vnějších hranic Evropy také nutnost zajištění hospodářského růstu s tím, že v rámci EU pořád existují velké příjmové rozdíly v jednotlivých zemích. S tím souhlasil také jeho slovenský protějšek Robert Fico, který chce navíc posílení v EU jako „mezinárodního hráče v globálních konfliktech“. Fico také očekává, že se dostanou ke konkrétnímu řešení na jednání v Bratislavě.

Německá kancléřka Angela Merkelová vnímá společná jednání jako cestu k možné reformě EU. K možným řešením by se mohli podle ní dostat na bratislavském summitu, který proběhne v polovině září. I další premiéři V4 očekávají, že by společnými jednáními mohli dospět k zásadním změnám v příštím roce, kdy bude šedesáté výročí podepsání Římských dohod.

„EU přišla o adaptační odpovědnost na migraci, terorismus. Nedodržuje také platné zásady v dodržování hranic nebo rozpočtové kázně. Evropské instituce by se měly navrátit ke svým úkolům a neměly by řešit politiku. Evropská komise by se měla například vrátit ke kontrole toho, zda se v EU dodržuje Maastrichtská smlouva,“ prohlásil na tiskové konferenci před jednáním premiér Viktor Orbán. Ten se výrazně přiklání také k vytvoření společné evropské armády. Spolu s českým premiérem byli dnes jediní, kdo se pro to vyslovil.

Video Příchod českého premiéra Bohuslava Sobotky na polský úřad vlády. - mib
Video se připravuje ...

Budou se u hranic mobilizovat vojáci?

Návrh na zřízení společné evropské armády čeká podle Sobotky před summitem v Bratislavě ještě zpřesnění. Výsledkem by měl být například systém pro mobilizaci vojáků u hranic.

U životní úrovně v Evropské unii by podle českého premiéra měly hrát roli evropské fondy. Státníci Visegrádské čtyřky se s kancléřkou Merkelovou pak shodli, že Britové by začátkem příštího roku měli bez oddalování oznámit, kdy EU opustí. Evropské fondy v EU přetrvají i přesto, že by po odchodu Britů mohly v rozpočtu chybět peníze.

Když na tiskové konferenci mluvila šéfka německé vlády, maďarský premiér Orbán se nad jejími slovy ošklíbal. Podle Sobotky bylo ale jednání za zavřenými dveřmi zcela otevřené a státníci se dotkli i tématu kvót. Pro dalších jednáních ale chtějí řešit témata, co jsou společná a nerozdělují je. Kvóty by se podle Sobotky mohly snížit pouze tehdy, dojde z ruské strany k dodržení Minské dohody. 

Šéfové vlád chtějí Evropu vrátit lidem

Premiérka Beata Szydlová chce vyhledávat kompromis v EU a doufá, že k tomu dojde nejpozději v příštím roce. Šéfové vlád Polska, Německa, Maďarska, Slovenska i Česka zmínili, že chtějí společně Evropu „vrátit“ lidem, aby pro ně byla důvěryhodná a aby se znovu nastavily podmínky tak, aby nedošlo k odchodu dalších států z evropské "rodiny". Polsko nyní předsedá V4.

Prioritou bude také jednání o bezpečnosti kvůli situaci na Ukrajině a v rámci pomoci válkou zasažených regionů. Všichni ale před samotným jednáním působili rozpačitě a přednesli pouze tvrzení za jednotlivé vlády. K dalším debatám a možné shodě očekávají, že dojde v budoucích formálních i neformálních jednáních.

Ty by Sobotka ocenil častěji. Visegradská čtyřka by podle něj měla s německou kancléřkou řešit zásadní otázky, i když s navrhovaným řešením ze strany V4 nemusí Němci souhlasit, jak tomu je třeba v případě kvót. „Jednání bylo užitečné a mělo by probíhat častěji. Dali jsme jasně na stůl věci, které jako V4 podporujeme,“ uzavřel po jednání státníků Sobotka.

hejhej ( 27. srpna 2016 17:48 )

repelos: Je s podivem, že se s zrádkyni Merkelovou ještě někdo baví a že s ní hodlají vůbec o bezpečnosti v Evropě jednat, když ona jí rozvrací.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa