Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Papaláš Jakeš naboural Havlův festival Trutnoff. Jak je to s jeho účastí?

Autor: simao - 
18. srpna 2016
10:10

Bylo z toho velké haló: Milouše Jakeše pozvali na festival do Trutnova. Tedy na stejnou hudební akci, kterou měl oblíbenou zesnulý exprezident Václav Havel, jehož nedožitým osmdesátinám bude věnována. Organizátor Martin Věchet čelil zlobě části kapel, které odřekly účast. Kritice čelí dál, těžkou hlavu si z ní však nedělá. Postekl si ale nad tím, jak by Havel se svými slovy o blbé náladě viděl dnešní společnost.

V areálu Na Bojišti ve čtvrtek začíná festival Trutnoff Open Air Festival. „Český Woodstock“ a nejstarší hudební přehlídka svého druhu v zemi potrvá do neděle.

V souvislosti s letošním Trutnoffem však povyk vyvolala především zpráva, že organizátor akce Martin Věchet pozval komunistického papaláše, někdejšího bývalého generálního tajemníka KSČM Milouše Jakeše. Veřejnost se to dozvěděla z videa, které bylo bez souhlasu autorů umístěno na sociálních sítích.

K Jakešovi domů zavítal Věchet v rámci natáčení dokumentu Milda. Kontroverzní pozvání přišlo prý v době, kdy Věchet Jakešovi vyčítal, že komunisté zakazovali hudbu, potlačovali kulturu, zavírali za básničky, nenechali hrát legendární Plastiky. Jakeše prý pozval podívat se na to, co komunisté vlastně zakazovali.

Ani tohle vysvětlení ale nestačilo a některé kapely se z festivalu odhlásily – šlo o protřelé hudebníky Už jsme doma či zmiňované The Plastic People of the Universe. Přijet odmítl i Čechomor a David Koller, který se však prý nedohodl na podmínkách. A Věchet čelí kritice dál, byť v poslední době přece jen utichla. Těžkou hlavu si z toho ale nedělá.

„Často se mě na to přirozeně někdo zeptá a musíme se tomu zasmát. Čím je od toho déle, tím více je to s odstupem k pobavení. Zatímco jsme v roce 1990 na festival pozvali estébáky i s Václavem Havlem, nikdo se nad tím nepozastavil a občas to jen vzbuzovalo otázku ‚Fakt jste to udělali?‘, šestadvacet let poté vzbudí vysloužilý politik v papučích, tragikomická postava a udržovatel komunistického ohně v jeho posledním tažení, vlnu hysterie a radikálních odsudků, které se vydávají za zásadovost,“ reaguje nyní Věchet pro Lidovky.cz. 

Bez Jakeše, zato s kapelníkem se záznamem u StB

Z celkem 90 kapel prý odřeklo nakonec jen pár. „Ani na Klapzubovu jedenáctku by to nevydalo,“ říká Věchet. K samotnému Jakešovi prý necítí zášť, ale spíše lítost, byť krev na rukách hlavně z roku 1968 má. Věchet přitom nedávno potvrdil, že Jakeš se nakonec na přehlídce neobjeví, uvádí ČTK.

Kdo však dorazí, je orchestr Václava Hybše, známý z komunistických televizních estrád. Slavný dirigent a kapelník Hybš, který loni na Žofíně za účasti Karla Gotta či Jiřiny Bohdalové oslavil již svou osmdesátku, má přitom záznam v registru StB jako agent, držitel propůjčeného bytu. S krycím jménem Kapela.

„Je to zajímavý jev. Na jedné straně jedna z nejprofláklejších tváří na normalizační obrazovce, pan dirigent v saku, přitom s estébáky za zády,“ říká Věchet.

Věchet: Módou je vše negovat, odsuzovat uprchlíky

Vedle Hybše a řady českých interpretů jako Visací zámek, Monkey Business, Mňága a Žďorp, Sto zvířat, Eddie Stoilow, rapper Vladimir 518, Jiří Schmitzer, Ivan Hlas, Robert Křesťan a Druhá tráva či Jaroslav Uhlíř & Band se však na „Českém Woodstocku“ přestaví i zahraniční hosté – třeba mladý britský písničkář Jake Bugg, londýnští Skunk Anansie, electro swingoví Parov Stelar, kanadský vousáč Ben Caplan & The Casual Smokers, metaloví Soulfly či Fear Factory.

Letošní ročník organizátoři věnovali nedožitým osmdesátinám Václava Havla. Exprezident Havel býval návštěvníkem festivalu, který vznikl na undergroundových základech v roce 1987.

„Jestliže v 90. letech Václav Havel mluvil o tom, že je blbá nálada ve společnosti, jak by ji asi pojmenoval dnes? Módou je vše negovat, odsuzovat paušálně uprchlíky, mít na vše okamžitý a vyhraněný názor,“ upozornil v LN Věchet.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

vlasta1 ( 28. září 2016 15:44 )

Tak tomu říkám stejná demokracie jako dříve kdo má jiný názor než dotyčný tak s tím musíme zatočit a né se sním bavit. To opravdu svědčí o úrovni.

cipisek254 ( 18. srpna 2016 14:51 )

Lumpenkavárnický havloidní h*vna smradlavý se tu zcházej, nejhorší lidská spodina stejně tak jako ožrala, netáhlo, vlastizrádce a zm*d Venca Lahev.

cipisek254 ( 18. srpna 2016 14:41 )

Zalez ty lumpenkavárnický havloidní potrate starý krávy!

cipisek254 ( 18. srpna 2016 14:32 )

100× lepší než zm*d Havel.

Hops ( 18. srpna 2016 14:31 )

MILOŠ ZEMAN JE NEJLEPŠÍ PREZIDENT PO T.G.M.!!!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa