Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pod slovenským Chovancem se kýve židle. Kaliňák obchodoval s údajným podvodníkem

Autor: ČTK, zst - 
14. června 2016
15:46

Slovenská opozice zvýšila tlak na odvolání ministra vnitra Roberta Kaliňáka kvůli jeho obchodním aktivitám s podnikatelem, kterého spojuje s daňovými podvody. Kaliňákovo vysvětlení je podle nich nedůvěryhodné. O slovenském ministru vnitra se přitom mluví jako o možném budoucím premiérovi, pokud by Robert Fico vyhrál v budoucnu prezidentské volby.

Robert Kaliňák (Smer) je něco mezi českými ministry Chovancem (ČSSD) a Babišem (ANO). Je ministrem vnitra a pravou rukou premiéra. Možná se stane jeho nástupcem. Podniká ale podobně jako český ministr financí, tudíž má i podobné problémy.

Kaliňák totiž kromě ministrování stíhá ještě podnikat a zaplést se měl s údajným podvodníkem, podnikatelem Ladislavem Bašternákem. Koalice pod vedením premiéra Roberta Fica, která má ve Sněmovně většinu, se ministra již v pondělí zastala. Problém bude muset navíc vláda brzy vyřešit, od 1. července totiž Slovensko předsedá Evropské unii a Fico tak bude pod drobnohledem.

„Pokud Robert Fico bude krýt tento podvod a znova podrží Kaliňáka, tak se asi historicky poprvé coby premiér některé ze zemí Evropské unie dočká toho, že první týden, co bude předsedat Radě Evropské unie, bude podroben odvolání v Národní radě kvůli krytí daňových podvodů,“ řekl předseda opozičního seskupení Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti – NOVA Igor Matovič.

S podnikatelem se zapletl Kaliňák i Počiatek

Kaliňák na začátku tohoto týdne přiznal, že v roce 2013 koupil od kontroverzního podnikatele Ladislava Bašternáka podíl ve firmě B. A. Haus, která obchoduje s realitami, a že od této firmy dostával peníze. Bašternáka opozice podezírá z daňových podvodů.

Před týdnem se neúspěšně pokusila odvolat Kaliňáka v parlamentu s odůvodněním, že stát zanedbal vyšetřování podezřelých finančních transakcí spojovaných s podnikatelem, na které před čtyřmi lety upozornila slovenská finanční správa. Kaliňák je ministrem vnitra nepřetržitě od roku 2012. V úřadě ale působil také v letech 2006 až 2010.

Opoziční poslanci současně prohlásili, že Kaliňák zmiňovanou investici, kterou financoval prostřednictvím úvěru, nezahrnul do svého majetkového přiznání. Upozornili rovněž na nízké tržby a zisk firmy B. A. Haus v porovnání s platbami, které od společnosti dostal nejen Kaliňák, ale i další její akcionář, exministr dopravy Ján Počiatek.

Kaliňák dříve během dne nekalé jednání opět odmítl a zopakoval, že je připraven komunikovat s prokuraturou o zmiňované finanční transakci. „Jde o jistou mstu a jistý útok, který trvá již několik měsíců. Snaha o destabilizaci je pro ně to nejdůležitější,“ řekl ministr o postupu opozice. Dodal, že v době koupě podílu ve firmě B. A. Haus neměl informace o prověřování finančních aktivit Bašternáka.

Napojení je i na Fica

Podle slovenských médií existuje napojení kontroverzního podnikatele Bašternáka také přímo na premiéra Roberta Fica. Ten bydlí v jeho bytě v rezidenci Bonaparte, kde má podepsanou nájemní smlouvu. Ani po vypuknutí aféry se svého obydlí nechce vzdát. 

Bašternákův byznys s byty vyšetřovala policie, stíhání ale zastavila. Podnikatel měl Slovensko připravit údajně o 2 miliony eur na vratkách DPH.

ivoadler ( 14. června 2016 16:58 )

Co ty chrániče sluchu? Oni si kluci byli zastřílet? Jinak v normálním kapitalistickém státě je spojení kapitálu a politiky taky normální.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa