Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Zadrželi jsme člun s uprchlíky.“ Zaorálek popsal zážitek ze služební cesty

Autor: val - 
12. února 2016
13:31

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) si z oficiální cesty po Turecku a Řecku přivezl kromě teoretických informací také jednu praktickou zkušenost. Byl na lodi, která zadržela člun převážející uprchlíky do Řecka. Zážitek popsal v pátek kolegům ve sněmovně při projednávání uprchlické krize.

„Při cestě lodí mezi Řeckem a Tureckem naše vlastní loď, na které jsme jeli, zadržela člun uprchlíků 150 metrů před hraničními vodami, tedy před opuštěním výsostných vod Turecka. To je hranice, za kterou by už turecké lodě nemohly zasáhnout,“ popsal kolegům Zaorálek, který se ze zahraniční cesty vrátil ve čtvrtek večer.

„V poslední chvíli byl zachycen člun uprchlíků za naprosto bílého dne, za poměrně neuvěřitelných okolností, že jsme kolem břehu jeli deset minut předtím. Oni si zřejmě mysleli, že jsme zajeli, tak vyrazili. Jsou schopni tu úžinu člunem přeplout za 30 minut. To se děje neuvěřitelně rychle,“ dodal.

Zaorálek na cestě po Řecku Zaorálek na cestě po Řecku | Petr Soukup

Turci mu prý sdělili, že od ledna zadrželi 91 tisíc takových lidí. Jedna cesta ve člunu přitom podle něj stojí pro jednoho tři až čtyři tisíce dolarů za dobrého počasí, za špatného počasí tisíc dolarů. Pozastavil se nad tím, že na některých místech, která navštívil, jsou de facto i reklamy pro uprchlíky. „To není jenom boj s organizovaným zločinem, to je normální podnikatelský kapitalismus,“ řekl.

Zaorálek v pátek před poslanci hájil postoj vlády k migrační krizi. Odmítl kritiku opozice, že vláda nemá k situaci jednoznačný postup a není dostatečně důsledná. Debata skončila předčasně kvůli jiné schůzi, bude proto zřejmě pokračovat v březnu.

Více o migrační krizi najdete zde.

Video se připravuje ...
Další videa