Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Úplatní soudci? Exministryně spravedlnosti Benešová požaduje majetková přiznání

Autor: kle - 
9. února 2016
07:51

Soudci i státní zástupci by měli povinně zveřejňovat informace o svém majetku už při nástupu do funkce. Požaduje to bývalá nejvyšší státní zástupkyně a ministryně spravedlnosti Marie Benešová (ČSSD). Předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa je proti, považuje to za zbytečné, píše v úterý MF Dnes.

Návrh, který má podle poslankyně Benešové ztížit braní úplatků, by se měl objevit v chystaném zákoně o střetu zájmů. Ten nyní leží v poslanecké sněmovně a ukládá politikům přiznat své majetkové poměry při nástupu do funkce. To by mělo nově platit i pro soudce a státní zástupce.

„Vždyť kolik zpráv tajné služby BIS hovoří o katastrofě na tomto poli a oni je stále nechávají stranou,“ cituje deník Benešovou s tím, že ji udivilo, že tato povinnost v návrhu zákona není. „Kontrola tu není a přitom čím dál víc roste trestná činnost, podívejte se, kolik soudců už je odsouzených,“ dodala poslankyně.

Podle Unie státních zástupců by v takovém případě muselo být ošetřeno, aby údaje nebyly veřejně přístupné. „Je totiž potřeba vzít v úvahu zajištění bezpečnosti státních zástupců, aby nebylo například dohledatelné, kde bydlí,“ řekl Zdeněk Matula, prezident unie.

Proti je předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa. Podle něj je návrh zbytečný. „U soudců existují i jiné mechanismy, kterými lze zkontrolovat, jestli opravdu mají jen svůj plat, nebo jestli zázračně zbohatli a má to původ třeba v úplatcích,“ prohlásil.

Soudce nechvalně proslavil například Ondřej Havlín:

Zobrazit celou diskusi