Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Novoroční „výhrůžka“ koalice: Evidence tržeb bude, nezastaví ji ani Ústavní soud

Andrej Babiš návrhem EET spustil vlnu opozičních obstrukcí...
Andrej Babiš návrhem EET spustil vlnu opozičních obstrukcí...  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
19. prosince 2015
14:37

V Poslanecké sněmovně se podle hlasů znějících z vládní koalice blíží schválení elektronické evidence tržeb silou, tedy i přes opoziční obstrukce. Uvedlo to několik zástupců koaličních stran. Ty před hlasováním "na sílu" chtějí umožnit ještě několik mimořádných schůzí k tomuto návrhu zákona, aby tak zvýšily své šance u Ústavního soudu, který se pravděpodobně způsobem schválení zákona bude zabývat.

"To nemá nic společného s demokracií. Není možné, aby tady menšina bránila přijímání zákonů, které jsme slíbili v rámci volebních programů. Takže to je potom paralýza všeho," komentoval situaci ve sněmovně v pátek po dalším jednání o elektronické evidenci tržeb ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

Vládní koalici schválení zákona o evidenci tržeb ztěžuje jednací řád Poslanecké sněmovny, podle něhož se normy ve třetím čtení mohou schvalovat jedině ve středu a pátek mezi 09:00 a 14:00. Opozice tak svými vystoupeními potřebuje vyplnit jen pět hodin jednání sněmovny a na hlasování o zákonu se vůbec nedostane. Podobný postup už pravicová opozice, která tvrdí, že schválení zákona o elektronické evidenci tržeb nedopustí, zvolila opakovaně.

Koalice ale trvá na prosazení zákona. "Samozřejmě jsme jednoznačně odhodláni ten zákon schválit v Poslanecké sněmovně, chceme překonat obstrukce," řekl v pátek šéf poslanců ČSSD Roman Sklenák. "Při krocích, které činíme a plánujeme do budoucna, pořád máme na vědomí nálezy Ústavního soudu, který se v minulosti opakovaně vyjadřoval k problematice obstrukcí ve sněmovně, a postupujeme tak, aby případné podání k Ústavnímu soudu, poté co zákon schválíme, nebylo úspěšné," doplnil.

Ať chcete nebo ne

Pokud budou debaty o zákonu pokračovat, aniž dojde na hlasování, počítají vládní strany podle vyjádření koaličních poslanců s tím, že sněmovna zcela výjimečně přijme usnesení o ukončení rozpravy a hlasování. V něm má koalice dostatek hlasů, aby zákon prosadila.

V případě využití tohoto nezvyklého prostředku bude ale pravděpodobně následovat stížnost opozice k Ústavnímu soudu na způsob schválení zákona. Ústavní soud by pak musel poměřit právo většinové vlády prosazovat svůj program na jedné straně a právo opozice uplatňovat své připomínky, případně blokovat sněmovnu, na straně druhé. Koalice přitom věří, že by se Ústavní soud mohl přiklonit na její stranu, pokud dá několika schůzemi k návrhu zákona opozici dostatek prostoru na demokratickou diskusi a podrobné vyjádření jejího názoru na normu.

tgbg ( 20. prosince 2015 12:45 )

 Ušetríme. Houby ušetríte. Všichni budou mít pořád málo! Jediný, kdo uměl skutečně šetřit a zaplať Pán Bůh za to, byl Kalousek.

jiri.k ( 19. prosince 2015 19:11 )

Bureš určitě už zbrojí na výrobu pokladen, software, prostě zase ty hloupé čecháčky podojí a pak zase emigruje například oškubat Polsko. Na Slovači už mu hořela koudel, tak je tu! Chtělo by to udělat od všech, kterí si budou muset EET pořídit, absolutní bojkot výrobků oligarchových firem, takže už by nikdo nedostal v restauracích a obchodech nic, co by bylo vyrobeno z masa a uzenin z Kosteleckých uzenin, žádné vaření z drůbeže z Vodňan, dokonce by restaurace i obchody bez vyjímky neprodávaly výrobky jeho pekáren. Dokonce by mohly vzniknout i nálepky s oznámeními, jako Zde nevedeme výrobky firem ministra financí.

nikal ( 19. prosince 2015 16:18 )

seš největší idi.ot, kterej má spousty blbejch "závistivejch bratříčků a sestřiček" po republice. Jsi závistivej tupan, kterej má radost, že instalater bude mít o dvě koruny míň... ty vole, instalatéra pak ani neseženeš, ale budeš si moci koupit za velký prachy Babišovo kuře, žrát Babišovy párky a zadávit se Babišovejma koblihama nad Babišovejma novinama ve svým panelákovým bytě a Babiš se ti bude chlemtat do ksichtu z Emirátů, kde bude trávit vánosční dovolenou s rodinkou

houbyryby ( 19. prosince 2015 15:27 )

Konečně těm zlodějům někdo šlápne na kuří oko !Bravo Babiš !!!!

donaf ( 19. prosince 2015 15:14 )

Komupak dohodili zakázku na výrobu těchto eet kas (pokladen)? Kdo a kolik za to dal a shrábnul?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa