Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Metanol je zpět, přijde prohibice? „Záleží na závěrech policie,“ váhají politici

  • Autor: val - 
    26. 11. 2015
    05:10

    Povede nejnovější případ muže otráveného metanolem ke zpřísnění opatření ohledně prodeje alkoholu? Politici krotí vášně a radí vyčkat, až policie zjistí okolnosti celého případu.

  • 1.Jan Bartošek (KDU-ČSL)

    Jan Bartošek Jan Bartošek | Blesk

    „Vypadá to, že kauza kolem lihové mafie ještě neskončila, vypadá to, že jsou další oběti. Doufám, že se nebude jednat o nový samostatný případ, že to bude spíš dozvuk toho předchozího, protože již v minulosti jsme měli možnost vidět, že v případě, že se obchodu s neokolkovaným alkoholem ujme mafie, tak to má katastrofální dopad na zdraví lidí. Doufám, že se jedná o konzumaci nějakých starých zásob, které souvisí s předchozí kauzou,“ reagoval pro Blesk.cz místopředseda lidovců Jan Bartošek.

     

    „Předpokládám, že touto kauzou se bude zabývat policie, a na základě toho, jak ji vyhodnotí, tak se přijmou další kroky,“ dodal.

     

    Na dotaz, zda by jedním z opatření mohl být i opětovný zákaz prodeje alkoholu, odpověděl: „Nechtěl bych tomu předbíhat a nechci strašit lidi. Skutečně počkejme, s čím přijde policie, a v případě, že to bude akutní, tak se podle toho zachová vláda České republiky.“

  • 2.Pavel Kováčik (KSČM)

    Volby 2014: Pavel Kováčik ve volebním štábu komunistů Volby 2014: Pavel Kováčik ve volebním štábu komunistů | Foto Blesk - Petr Novotný

    „Opatření, která v souvislosti s metanolovou kauzou byla, jsou pořád v platnosti, pokud nebyla hlavním hygienikem zrušena. Jde o to, že nebylo podchyceno několik tisíc litrů alkoholu s metanolem, které buď byly koupené v domácnostech, nebo se je nepodařilo dohledat. To je ta v uvozovkách lepší zpráva, že jde pouze o některou z lahví ze starých neodhalených zásob, že nepůjde o žádnou novou kauzu. Ale policie je teprve na počátku vyšetřování, takže nechci předjímat,“ komentoval pro Blesk.cz předseda poslanců KSČM Pavel Kováčik.

  • 3.Petr Fiala (ODS)

    Petr Fiala je předsedou ODS od ledna 2014. Petr Fiala je předsedou ODS od ledna 2014. | Blesk / Alexandr Malachovský

    „Nejprve počkejme, až budeme vědět víc. Já patřím k těm politikům, kteří říkají, že na každý případ nemáme hned horečně reagovat, protože pak způsobíme více škody než užitku,“ reagoval šéf ODS Petr Fiala.

     

    „Tady musíme opravdu zjistit, z čeho ten nešťastný případ nastal a jaké to má souvislosti, a pak můžeme přijímat nějaká politická opatření, ale neustále se zaklínat tím, že jako politici okamžitě něco uděláme, když se stane nějaký ojedinělý případ, to pak způsobuje společnosti mnohem větší problémy, než že někomu pomůžeme. Takže vyčkejme, než o tom budeme vědět víc,“ dodal.

  • 4.Miroslav Janulík (ANO)

    Miroslav Janulík, poslanec hnutí ANO Miroslav Janulík, poslanec hnutí ANO | ČTK/Šálek Václav

    „Je to velice předčasné, musí se zjistit, kde s tím ten člověk přišel do styku. Před metanolovou kauzou byly nejčastější otravy metanolem podomácku vyrobeným. Myslím, že i tento případ jde tímto směrem, ale to je předčasné, musíme počkat, až policie zjistí, kde se k tomu metanolu dostal, a vyvodí z toho nějaký závěr,“ prohlásil Miroslav Janulík, poslanec za ANO, který je profesí lékař.

     

    „Můj názor je, že to bude á la staré časy, že si někde něco doma vypálil a blbě to vypálil. Kdyby to bylo zase z nějaké sítě, tak je postižených logicky víc,“ podotknul. 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa