Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Další úder metanolu v Česku. Policie zatím tápe, otrávený nemůže mluvit

Metanol otrávil muže z Kladenska, policie ho zatím nevyslechla.
Metanol otrávil muže z Kladenska, policie ho zatím nevyslechla.  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: mts - 
24. listopadu 2015
11:07

Policie zatím neplánuje plošná opatření poté, co v kladenské nemocnici skončil muž (66), který se otrávil metanolem. Vyšetřovatelé navíc ani nevědí, zda si muž alkohol koupil nově, nebo pocházel ze starých zásob. Pacienta totiž nemohli vzhledem k jeho kritickému stavu zatím vyslechnout.

Muž leží v nemocnici od neděle. „Kdy ho bude možné vyslechnout, není jisté,“ uvedla policejní mluvčí Michaela Nováková s tím, že zatím nemají ani žádné svědky, kteří se s mužem poslední dobou potkali.

Policie tak zatím pouze vyzvala lidi, aby nepili alkohol neznámého původu.

Metanolová kauza si od září 2012 do února 2014 vyžádala v Česku 48 životů. Loni vynesl Krajský soud ve Zlíně verdikt v jedné z větví této kauzy. Míchači kontaminované směsi Tomáš Křepela a Rudolf Fian dostali doživotí. Hlavní distributor, Jiří Vacula, má být ve vězení 15 let.

Vyšetřovatelé navíc stále nenašli veškerý otrávený alkohol. Postupně přicházejí na další a další litry otrávené tekutiny. Například loni na podzim zadrželi celníci na Kroměřížsku dokonce 500 lahví absintu, které byly jedovaté.

„Obsahovaly 30 procent metanolu, což je dávka, která mnohonásobně překračuje normu,“ sdělil tehdy mluvčí Generálního ředitelství cel Jiří Barták. Zabít by mohly údajně již dva panáky, všechen by vyhladil polovinu sedmitisícového města.

Navíc jak nedávno upozornil Nejvyšší kontrolní úřad, zavedení nových kontrolních pásek nebo kamer po metanolové aféře příliš dohled nad lihem nezlepšilo.

Zobrazit celou diskusi