Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Podivuhodná směna. Exministr Podivínský vyměnil pozemek za luxusní vilu

Autor: val - 
26. října 2015
09:24

Českému velvyslanci v Německu a exministru životního prostředí Tomáši Podivínskému (KDU-ČSL) se povedl nevšední kousek. Jak ze školy realit prezidentského kancléře Vratislava Mynáře. Pozemek v ceně 3,4 milionu korun vyměnil za luxusní vilu za 24 milionů, informovaly Lidové noviny. Podivínský jakékoli podezření odmítá, odborníci ale nad výhodnými transakcemi kroutí hlavou.

Velvyslanec letos v únoru získal nad pražskou Velkou Chuchlí luxusní vilu s výhledem na Prahu o velikosti 6+kk a užitnou plochou 268 metrů čtverečních. Má k dispozici dvě garáže a dvě venkovní stání a pozemek o cca 800 metrech. Celkem za 24,2 milionu korun.

Lidové noviny zjistily, že Podivínský získal před lety v pražských Klánovicích celkem za 3,4 milionu pozemky o výměře 2200 metrů čtverečních, tedy 1545 korun za metr. V roce 2015 se dohodl se společností Vily Chuchle na výměně těchto pozemků, jejichž hodnotu vyčíslil na 21,8 milionu korun, tedy skoro 10 tisíc za metr, za novostavbu v hodnotě 24,2 milinonu. Musel tedy doplatit ještě 2,4 milionu.

Makléři nechápou

Exministr životního prostředí v tom ale žádné kejkle nevidí. „Šlo o nádherné zasíťované pozemky, jenže bych neměl finanční sílu ani čas postavit na nich dům. Takže pro mě bylo řešením získat v Chuchli na pozemku o třetinové rozloze hotový dům… Když to zestručním, zaplatil jsem pozemkem a doplatil na cihly,“ sdělil.

Realitní odborníci oslovení LN ale nad transakcemi kroutí hlavou. Nezdá se jim jak původní výhodná koupě pozemků za 1500/metr, tak ani prodej metru čtverečního za deset tisíc. „Ceny za metr čtvereční se (v Klánovicích) pohybují kolem 6,5 tisíce korun. Opravdu lukrativní pozemek se může vyšplhat na 8 tisíc. Deset tisíc je nesmysl,“ uvedla například realitní specialistka na Klánovice Michaela Hýžová.

Obdobný „realitní úlovek“ se loni povedl prezidentskému kancléři Vratislavu Mynářovi, když nakoupil vilu v pražských Strašnicích za šest milionů – tedy prakticky jen za cenu pozemku.

salto ( 26. října 2015 15:20 )

Pěkná svoloč nám vládla a to "napříč politickými stranami"

panda82 ( 26. října 2015 10:26 )

Není co dodat k té zlodějé bandě, nechali se podvodně navolit do funcíjen , aby mohli výhodbě nakrást, někdo tomu říká tunel, někdo lichva a oni se smějou, jak výhodně nakradli, prací to nezískali, hlavně, že jsou křišťálově čistí, to jen komunisti kradli, ale neznám ani jednoho komouše, který by byl tak bohatý, no jo erár je stále bezedný nebo na Kypru, švýcarských bankách ale o tom zase ví Kaousek

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa