Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Mynář vs. neúspěšná prověrka: Hradní kancléř podal rozklad proti rozhodnutí

Zemanův kancléř Mynář se pochlubil tím, že zažádal o bezpečnostní prověrku na stupni přísně tajné. Ovšem neúspěšně.
Zemanův kancléř Mynář se pochlubil tím, že zažádal o bezpečnostní prověrku na stupni přísně tajné. Ovšem neúspěšně.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
7. října 2015
13:40

Právní zástupci prezidentova kancléře Vratislava Mynáře ve středu ráno podali rozklad k Národnímu bezpečnostnímu úřadu (NBÚ) proti neudělení prověrky na stupeň přísně tajné. 

V rozkladu Mynář podle svých slov napadl špatné právní posouzení NBÚ. Záporné rozhodnutí Mynář obdržel v září a hned poté avizoval, že podá rozklad. Prezident Miloš Zeman uvedl, že Mynáře neodvolá, dokud nebude mít výsledek odvolání.

Mynář vede prezidentskou kancelář bez prověrky dva a půl roku. Před požádáním o prověrku uvedl, že ji pro výkon funkce podle zákona nepotřebuje. O prověrku požádal v prosinci 2013, vlastní prověřování ale podle médií začalo zhruba o rok později.

Důvody rozhodnutí NBÚ nejsou známy, spekuluje se ale o tom, že by úřadu mohly vadit některé Mynářovy podnikatelské kontakty. Mynář to v minulosti opakovaně odmítl.

Odvolávat se, dokud to půjde

Zeman uvedl, že Mynáře neodvolá před vyčerpáním všech odvolacích možností. Pokud NBÚ rozklad odmítne, může Mynář podat kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu, ta už ale nemá odkladný účinek. Jedním z důvodů, proč prezident Mynáře dosud neodvolal, je prý vyjádření Bezpečnostní informační služby (BIS), která dala k udělení prověrky Mynářovi kladné stanovisko.

Na otázku, zda počká s případným odvoláním kancléře až na soudní rozhodnutí, prezident odpověděl, že „jestliže každý má nárok na odvolání, platí to i na kancléře, protože všichni si jsme rovni“. Zeman už dříve řekl, že pro Mynáře ve své kanceláři vždy najde nějaké místo, i když už nebude kancléřem.

Podle médií by rozhodnutí soudu mohlo trvat poměrně dlouho, Mynář by tak ve své funkci mohl zůstat až do konce tohoto Zemanova volebního období. Neodvolání Mynáře kritizovala řada politiků, včetně ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL). Ten se pozastavil nad tím, že je Zeman razantní při odvolávání šéfů ochranky a Hradní stráže kvůli vyvěšení rudých trenek nad Hradem, ohledně kancléře stále jasno není.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

mr.remy ( 8. října 2015 06:05 )

 Zemák byl, je a vždycky bude stejný. Politická morálka tohohle dinosaura a jeho patolízalů je k zblití. Rejžujou to tady v miliardách a ovce jim ještě tleskají. I když vlastně.......vždyť je to jenom vzorek národa, který Švába zvolil.

fotrpjotr ( 8. října 2015 05:43 )

Po rozkladu podá odvolání,po odvolání se bude dohadovat.

tosto ( 7. října 2015 20:09 )

Mynář podal rozklad proti vlastnímu rozkladu

naidka ( 7. října 2015 18:24 )

Já som kradla peněženky v tramvaji číslo 22, čapli ma policajti, dali do vazby, a já blbá se u soudu odvolala a místo 16 měsíců som dostala 23. Radim dobře gádžové, neodvolávejte sa.

smoyde ( 7. října 2015 15:17 )

Všichni jiní nejsou Zemanův hradní kancléř, tam jsou pravidla. Snad nejsi tak blbá, voličko.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa