Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Plná vinotéka a sex po padesátce. Europoslanec Telička oslavil jubileum

Autor: Zuzana Štíchová - 
24. srpna 2015
05:00

Europoslanec Pavel Telička (za ANO) je čerstvým padesátníkem. Bývalý diplomat i eurokomisař má narozeniny v pondělí, slavil ale už o víkendu. Blesku prozradil, jaké dostal dárky i jaké vztahy má teď s vicepremiérem a šéfem ANO Andrejem Babišem. Popsal také dalšího kandidáta na příštího prezidenta.

Patřil mezi ty, kteří vedli vyjednávání o vstupu České republiky do Evropské unie. Mimo jiné byl vedoucím delegace pro jednání o přistoupení naší země k EU, jako náměstek působil na ministerstvu zahraničí (1998 až 2003) a v letech 2003 a 2004 byl velvyslancem ČR při EU.

Když se Česká republika v květnu 2004 stala členem EU, zkušený diplomat obsadil jako první Čech post eurokomisaře. O deset let později usedl za hnutí ANO do europoslanecké lavice. Nyní se dočkal další mety – je mu 50 let.

Jak se cítíte jako čerstvý padesátník?

Po oslavě dobře, co se týká požití příslušných tekutin, tak proběhla střídmě. Mám sice velmi rád víno, ale znám svou míru. Ptali se mě hodně známí a kamarádi, jak se cítím. Je to zvláštní, musím říci, že to vidím tak akorát, že jsem o den starší, ale nebilancoval sem.

Co jste k narozeninám dostal?

Celkem dost vína. Což mě potěšilo, protože vinotéka se mi za ten rok vyprázdnila. Byly tam ale i jiné zajímavé věci, od knížek Sex po padesátce a Co by chlap po padesátce už neměl mít ambici dělat. Také staré fotografie.

V červenci to byl rok, co jste se dostal do Evropského parlamentu. Jak ho hodnotíte?

Pozitivní je, že jsem to přežil (smích). Ten rok byl celkem specifický, nově jmenovaná komise se přeci jen jako každá rozjíždí relativně pomalu a právě ona je tím orgánem, který předkládá legislativu. Očekával jsem, že ten nápor v tomto směru bude mnohem větší. Nápor teprve přijde, protože Evropa stojí před celou řadou výzev. Imigrační krize a řecká krize otestovaly Evropu a ukázalo se, že bude potřeba přepnout na jiný rychlostní stupeň.

Hodnotil ho s vámi předseda hnutí Andrej Babiš?

Že bychom si sedli a řekli, pojďme se podívat na ten uplynulý rok, tak to jsme neudělali. Vyhodnocovat se musí i v průběhu roku a to snad děláme.

Co váš vztah právě s předsedou hnutí?

Myslím, že je konstantní. Dovolím si říci, že je to vztah vzájemného respektu, vztah partnerů, kteří spolu diskutují a v něčem spolu i nesouhlasí...

Už dříve jste řekl, že jste do určité míry pro Andreje Babiše i marketingová hodnota. Myslíte si to stále?

Nemyslím, že jsem to řekl přesně takhle. Každopádně asi jsem patřil v průběhu předvolební kampaně mezi ty tváře a tam to asi mohlo sehrát roli, ale určitě bych to nepřeceňoval. Doufám, že mám i jinou hodnotu než marketingovou. V minulosti, ať už to byl premiér Gross nebo Paroubek a nabízeli mi místo člena vlády, tak jsem to odmítl. Z řady důvodů. Ale jedním z nich bylo i to, že se právě zaměřovali i na marketingovou váhu a viditelnost toho člověka. Ta moje hlava snad stále ještě dokáže něco vymyslet a zrealizovat. Kdybych měl stavět jen na marketingové hodnotě, tak by to bylo smutný a myslím, že bych se asi odebral do propadliště dějin a šel dělat něco jiného.

Začíná se debatovat o tom, kdo by mohl kandidovat na prezidenta. Andrej Babiš řekl, že dobrý tip by pro něj byl Martin Stropnický. Souhlasíte s ním?

Nejsem členem ANO, ale znám ho z doby, kdy jsem byl na ministerstvu zahraničí a on byl diplomatem, takže myslím, že to není vůbec špatný tip.

Koho byste doporučil vy?

S kolegou Ježkem (také europoslanec za hnutí ANO – pozn. redakce) jsme přemýšleli nad vhodným kandidátem před pár měsíci a na jednom jménu jsme se shodli. Nebudu ho ale prozrazovat.

Ani nenaznačíte?

Je to člověk, který má zkušenost jak z domácí exekutivy, tak ze zahraniční politiky, z mezinárodních fór a který má velmi silný předlistopadový kredit. Je to člověk, který má leccos za sebou a který si konstantně drží svoji hodnotu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa