Unijní země budou muset tašky buď do roku 2018 zcela zpoplatnit, nebo přijmout jiná opatření, která zajistí, aby jejich průměrná roční spotřeba do roku 2019 klesla na 90 kusů na osobu. O šest let později by se pak mělo ročně spotřebovat nejvýše 40 tašek na osobu. V současnosti přitom každý člověk použije podle statistik EU 200 tašek za rok.

"Zpoplatnění plastových tašek se již ukázalo jako správná cesta. Toto je historická šance, jak omezit jejich škodlivý dopad na životní prostředí," řekla zpravodajka návrhu Margrete Aukenová z poslanecké frakce zelených. Miliardy plastových tašek, které lidé většinou použijí na jediný nákup, končí podle ní v přírodě jako nezpracovaný odpad. Velká část těchto nebezpečných plastů znečišťuje moře a škodí rybám či ptákům.

V České republice již dnes všechny velké nákupní řetězce plastové tašky zpoplatňují, zákonem to dosud zavedlo například Irsko, kde jsou podle Aukenové vidět pozitivní výsledky na poklesu spotřeby tašek.

Řada europoslanců z různých částí politického spektra kritizovala nová pravidla jako zbytečný zásah do svobod občanů. "Moje babička znala alternativu k plastovým taškám, byla to síťovka, myslím, že použila tři za celý život. Nechte lidi samotné dělat to, co mají, oni se dovedou rozhodnout," řekl irský levicový poslanec Luke Ming Flanagan, který se v odmítavém stanovisku k návrhu shodoval s řadou konzervativců. Krajní názory ale zaznívaly také od ekologicky laděných členů europarlamentu, kteří požadovali přijetí úplného zákazu plastových tašek.

Většina poslanců se nakonec shodla na kompromisu, který parlament schválil po dohodě s radou ministrů, čímž výrazně zpřísnil původní návrh Evropské komise, který pro členské státy nezaváděl žádné závazné povinnosti. "Poprvé za 40 let evropské legislativy v oblasti odpadů budeme mít na úrovni EU závazná opatření ke snižování vzniku odpadu," konstatoval český sociálnědemokratický europoslanec Pavel Poc, podle něhož jsou lehké plastové tašky nejběžnějším odpadkem vedle cigaretových nedopalků.

Nová pravidla počítají i s tím, že členské země budou Brusel každoročně informovat o pokroku, jehož ve snižování výroby lehkých igelitek dosáhly. Sporným bodem zůstaly takzvané snadno rozložitelné tašky, které mají z pravidel výjimku. I mezi zastánci schváleného návrhu panují obavy, že tyto tašky, které se v přírodě díky použití speciálních přísad do pěti let rozloží na mikročástice, mohou mít i v této podobě negativní dopady na lidské zdraví i přírodu.