Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Trest pro podnapilé politiky? Jedině je nevolit, vzkazuje Němcová

Jak potrestat politiky, kteří si v práci přihnou?
Jak potrestat politiky, kteří si v práci přihnou?  (Autor: Blesk/ČTK)
Autor: Zuzana Štíchová - 
3. srpna 2015
15:11

Napijí se v pracovní době – v příštím volebním období budou bez práce. To by měl být podle bývalé předsedkyně poslanecké sněmovny Miroslavy Němcové (ODS) trest pro opilé poslance. Potrestat je totiž prý mohou jen voliči. Němcová tak reagovala jak na prezidenta Miloše Zemana, který by naopak striktní sněmovní zákaz alkoholu uvolnil, tak na nedávný „těžký jazyk“ současného sněmovního šéfa Jana Hamáčka (ČSSD). Řekl to v pořadu S prezidentem v Lánech na Blesk.cz

Alkohol se oficiálně v poslanecké sněmovně během jednání prodávat nesmí. Toto nařízení, které platí od března loňského roku, sice na první pohled vypadá striktně, ideální ale není. Skrývá se v něm totiž jedno velké ale…

Zákaz alkoholu platí jen při zasedání sněmovny, ne když probíhají další jednání, jako například zasedání výborů a podobně. Přitom poslanci přiznávají, že právě tam odvádějí největší množství práce,“ upozorňuje Němcová. Na výborech totiž chystané zákony získávají konkrétní podobu.

Dodává, že právě proto nejsou současná sněmovní pravidla ideální. Prezident Miloš Zeman by byl naopak k zákonodárcům benevolentnější. „Já ten zákaz pokládám za naprostou pitomost, pokud zahrnuje i pivo,“ řekl v pořadu S prezidentem v Lánech. Zákaz tvrdého alkoholu je podle něj v pořádku.

Zeman se zároveň zastal posledního sněmovního hříšníka Jana Hamáčka (ČSSD). Současného předsedu nachytaly kamery v polovině června, jak opilý řídí schůzi. Hamáček později přiznal, že si dal dva panáky slivovice.

Podívejte se, jak to vypadá, když si politik v práci přihne:

Video Opilý předseda Hamáček ve sněmovně - PSP
Video se připravuje ...

Měli hladinku? Nevolte je

„Poslanci by si měli uvědomit, že zastupují své voliče,“ upozorňuje Němcová a dodává, že pravidla by měla platit pro všechny stejně. Že by vznikl jakýsi přehled prohřešků a konkrétních trestů si prý ale Němcová neumí představit. Potrestat je prý mohou jen voliči.

Podle současné místopředsedkyně sněmovny Jaroslavy Jermanové (ANO) na to sněmovna ani nemá právo. Pro případné uvolnění sněmovních pravidel by pak ruku určitě nezvedla. „Pan prezident má samozřejmě právo říct svůj názor, já ale trvám na tom, že v zaměstnání se nepije.“ Právě Jermanová totiž byla jedním z nejhlasitějších kritiků opileckého vystoupení Jana Hamáčka (ČSSD).


Choulostivé je toto téma zřejmě pro dalšího z bývalých sněmovních šéfů Miloslava Vlčka (ČSSD), který přes stranické mluvčí vzkázal, že současné nastavení pravidel nebo jejich případné změny komentovat nechce.

Co si o sankcích za pití ve sněmovně myslí prezident Zeman? Podívejte se, jak reagoval v pořadu S prezidentem v Lánech:

Video Rozhovor Zeman - Porušení pracovní kázně - Blesk
Video se připravuje ...

CELÝ ZÁZNAM POŘADU S PREZIDENTEM V LÁNECH, SLEDUJTE ZDE >>

dzery ( 4. srpna 2015 10:38 )

Utři se...

japos22 ( 3. srpna 2015 18:56 )

A jak jsi poznal, blbe, že je nezná? Aha, jsi blb

hejhej ( 3. srpna 2015 18:50 )

moiaza: Když byl poslancem ožrala Kott z ODS,tak se Němcová nevyjadřoala, stejně, jako se nevyjadřuje k opilci Kalouskovi.

martin-heidegger. ( 3. srpna 2015 17:28 )

Ty?

moiaza ( 3. srpna 2015 17:22 )

Trest by neměl být jen pro podnapilé politiky. Trest by měli dostat i hloupí a nezodpovědní politici. Také ti, co kradou a korumpuji. Trafikanti a neodborní komedianti, kteří vykonávají funkci ministrů. Jenže, kdo by pak seděl ve sněmovně?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa