Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Skandální rozhazování státu: Rybí krizová linka? Devět tisíc za jeden hovor

Konzumace zdravého rybího masa během projektu na její podporu klesla.
Konzumace zdravého rybího masa během projektu na její podporu klesla.  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ČTK - 
2. června 2014
12:08

Ryba domácí - kampaň, od které si ministerstvo zemědělství slibovalo zvýšení konzumace zdravého rybího masa. Podle Nejvyššího kontrolního úřadu to však byla jen černá díra na peníze, do které stát nasypal 178 milionů. Draho vyšla například krizová rybí linka s dotací téměř 9000 Kč na jeden hovor.

NKÚ prověřoval využívání evropských dotací z programu Rybářství 2007 - 2013, který řídilo ministerstvo zemědělství. To podle kontrolorů nezvládlo výběr projektů pro přidělení dotací ani kontrolu využívání peněz. "Při výběru projektů nezohledňovalo jejich kvalitu, hospodárnost a efektivnost. V minimálně 25 případech šly dotace na projekty, které při hodnocení dostaly nula bodů. Kontroly, které měl na starosti Státní zemědělský intervenční fond, navíc neodhalily nezpůsobilé výdaje, které vůbec neměly být proplaceny," sdělila mluvčí NKÚ Olga Málková.

Největší problémy našel NKÚ u nejdražšího projektu Ryba domácí, který od svého vzniku stál 178 milionů. Ministerstvo třeba proplatilo 1,5 milionu korun za péči o značku pouze na základě písemného prohlášení, aniž by ověřilo, že dodavatel skutečně práci provádí.

Stát také platil krizovou infolinku pro případ poplašných zpráv o závadném rybím mase, kterou ale téměř nikdo nevyužíval, takže se cena jednoho hovoru vyšplhala v roce 2008 na skoro 9000 korun. Po deseti měsících byla linka zrušena. V rámci propagace zase stát zaplatil 360.000 korun za výrobu a opravy několika kol štěstí.

"Projekt s jediným dodavatelem měl díky reklamní kampani zvýšit spotřebu sladkovodních ryb. Podle Českého statistického úřadu jejich spotřeba na hlavu ale od roku 2009 klesá," uvedla mluvčí NKÚ.

Podle ministerstva je ale operační program Rybářství jako celek funkční. "Podstatné je, že hladina významné chybovosti v projektech nepřekročila dvě procenta, jak stanovuje metodika kontroly čerpání evropských dotací," sdělil ČTK mluvčí ministerstva Hynek Jordán.

zelena.karkulka ( 2. června 2014 22:00 )

Protě podvod- nejdražší monitoring médií stojí měsíčně 5.tis a ne statisíce

janotta ( 2. června 2014 17:47 )

Kam Bendl jenom vkročil, tam 20 let tráva neporoste ! Čili, tak jako vždy : zodpovědný není nikdo ! Miliony pryč a ti co je rozfofrovali / čti rozkradli/ se zase na nás usmívají z obrazovky !

koko365 ( 2. června 2014 17:11 )

 Vsadím všechny prachy že to dopadne jako Open card, Odnesou to malý ryby a papalášivé se budou jen smát.

andreslawicky ( 2. června 2014 16:18 )

Jen z nich zapomněl platit darovací daň

andreslawicky ( 2. června 2014 16:15 )

Mohli jsi vstoupit do ODS a krást taky ale asi tě nechtěli

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa