Pátek 3. května 2024
Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav
Oblačno, déšť 19°C

Nad armádou bdí ministr-herec, vyzbrojování vojáků povede křehká žena!

Autor: ČTK, tp - 
21. dubna 2014
06:23

Nejdříve stanul ve vedení armády člověk, který má více zkušeností se zbraněmi z Kriminálky Anděl, než z reálu. Martin Stropnický je však alespoň zkušený diplomat. Vyzbrojování armády však nyní povede dokonce žena. Právnička Jitka Nalevajková (38). Zkušenosti s armádní výzbrojí však již má.

Novou ředitelkou Národního úřadu pro vyzbrojování se stala osmatřicetiletá právnička Jitka Nalevajková. Dosud stála v čele odboru logistiky a zahraniční pomoci, který pod úřad spadá. Ve funkci nahradila Pavla Bulanta, který post opustil na podzim.

Nalevajková se chce zaměřit na společné nákupy se zahraničními partnery, které by měly zlevnit akviziční proces. České armádní nákupy jsou dlouhodobě terčem kritiky zejména kvůli nekoncepčnosti a předraženosti.

Podle ministra obrany Martina Stropnického (ANO) je úkolem úřadu vysoutěžit pro armádu takovou výstroj a výzbroj, kterou potřebuje a kterou si zaslouží. "Je to oblast, kde je potřeba udělat velký kus práce," řekl Stropnický na tiskové konferenci. Úřad podle něj nemá pracovat ani tak rychle, ale zejména důkladně.

Nalevajková uvedla, že pravidla pro akvizice jsou nyní nastavena přísně, ale jednoznačně a transparentně. "Za minulého vedení byly učiněny určité pozitivní kroky, nicméně řada věcí nebyla dotažena do konce a některou zátěž si stále ještě neseme z minula," řekla Nalevajková.

Dosavadní ředitelka odboru logistiky řekla, že chce zjednodušit a zefektivnit nákupy. Pověst resortu v oblasti akvizic je značně pošramocená. S nevolí odborné i laické veřejnosti se setkalo například pořízení nových obrněnců Pandur nebo dopravních letadel CASA.

Podle Nalevajkové by měl úřad zavést důsledné projektové řízení a zefektivnění mezinárodní spolupráce ve vyzbrojování. "Tím míním společné nákupy s našimi partnery v rámci Evropské unie a NATO," řekla Nalevajková.

Nalevajková vystudovala Právnickou fakultu Univerzity Karlovy. Během své profesní dráhy pracovala na různých právnických a řídicích pozicích v soukromé sféře i veřejné správě. Na ministerstvu obrany působí od roku 2005. Dlouhodobě se zaměřuje na problematiku veřejných zakázek.


Petrolin ( 21. dubna 2014 22:45 )

Hrr na Putina!Pod vedením vrchního velitele branné moci ČR zemana Prášila,ministra války ČR tragéda Stropnického,s armádou vyzbrojenou vším co potřebuje a co si zaslouží podle představ křehké ženy,zvítězíme.Tím se plně naplní poslání naší armády.Naše armáda má nejen bojovat,ale i vzbuzovat respekt a strach u nepřítele.To se jí v této sestavě plně podaří.

illis ( 21. dubna 2014 19:25 )

itartas

illis ( 21. dubna 2014 19:24 )

Na jevišti obor tragédie Stropnický zvládal, ovšem práce ministra je o něčem jiném . Ale nedělejte za ty peníze i ministra, to není zase tak těžké . Zvláště když to tak sype .

_banderas ( 21. dubna 2014 15:02 )

USA bezpilotní letoun vraždil v Jemenu, USA jednotlivé útoky nekomentují. Je mi z nich zle. Jak je toto možné?

cotonice ( 21. dubna 2014 10:37 )

Opatruj nás Bůh! To je sestava - ale ono je to asi jedno. Armádu máme ve světě , 4 gripeny snad doma, muži v této zemi neviděli zbraň, natož ,aby s ní uměli zacházet , takže nám všem zbývá víra , že se nic nestane ! I když ....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa