Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Omezení nadlidí: Sněmovna bude bez alkoholu! Rozhodl předseda Hamáček

Ve Sněmovně již nebude možné kupovat během jednání alkohol. Rozhodl o tom šéf Sněmovny Hamáček (uprostřed)
Ve Sněmovně již nebude možné kupovat během jednání alkohol. Rozhodl o tom šéf Sněmovny Hamáček (uprostřed)  (Autor: Archiv Blesku, ČTK)
Autor: simao - 
6. března 2014
14:14

Nadlidi, dopili jste! Ve Sněmovně budete sedět střízliví, stejně jako každý jiný český občan v kterémkoli jiném zaměstnání. Konec potácejících se poslanců a opileckých výkřiků do mikrofonu by mělo přinést rozhodnutí předsedy Sněmovny Hamáčka, který po nátlaku Blesku zakázal prodej alkoholu ve sněmovních barech a restauracích během jednání. To ovšem neznamená, že by se poslanci nemohli posilnit jinde...

Je to špatná zpráva pro nadlidi. Levné stravování v bufetu jim nechali, ale levný alkohol by měl ze sněmovní kantýny zmizet! Alespoň v pracovní době poslanců. Předseda Sněmovny Hamáček (ČSSD) totiž vyhlásil pro nadlidi "suchý zákon". Po dobu jednání bude ve všech restauračních zařízeních v sídle Sněmovny platit zákaz prodeje a podávání alkoholu.

"Není nic příjemného, když předsedám Sněmovně a v sálu vidím několik potácejících se postav, které si následně musí odvádět předsedové klubů, protože dělají hluk," uvedla v rozhovoru pro Blesk místopředsedkyně Sněmovny Jaroslava Jermanová (ANO). Její strana proto o zákaz alkoholu na půdě Sněmovny usilovala, ale narážela prý na nepochopení ze zaběhlých partají.

Také řada čtenářů Blesk.cz jen kroutila hlavou: Jak je možné, že poslanci v pracovní době pijí? Vždyť to není v jiných zaměstnáních možné! Nadlidé přitom měli při jeho pořizování i nespornou výhodu: Překvapivě nízké ceny, za které nakupují ve sněmovním bufetu.

Ve Sněmovně si také pánové mohou dát Metaxu za lidově nízkou cenu. Ve Sněmovně si také pánové mohou dát Metaxu za lidově nízkou cenu. | Foto Blesk - Martin Pekárek, archiv Blesku

Kdo bude chtít, může pít dál, upozornil Tejc

"Je pravda, že zaměstnanci v pracovní době také nemohou konzumovat alkohol, takže tímto srovnáme rozdíl mezi zaměstnanci a poslanci. Myslím, že je to krok správným směrem," řekl šéf Sněmovny Hamáček ke svému rozhodnutí Právu. "Má to být konec debaty o tom, zda se v Poslanecké sněmovně může nebo nesmí během jednání konzumovat alkohol. Myslím, že tímto rozhodnutím je to jasně vyřešeno," dodal.

Jak ale upozornil Hamáčkův kolega z ČSSD Jeroným Tejc, celý problém alkoholu ve Sněmovně vyřešen nebyl. "Pokud někdo chce pít, tak bude pít. Přinese si ´plácačku´ a nebo bude běhat do kanceláře a zpátky," řekl Tejc v ČT. "To, že se zakáže prodej, ještě neznamená, že se nebude konzumovat," upozornil.

Čtenáři Blesk.cz: Ať jim za promile berou mandáty!

Alkohol ve Sněmovně přitom vzbuzoval vášnivé diskuze. Zapojili se do nich i čtenáři Blesk.cz. "Nikde na pracovišti se nesmí chlastat, nevidím jediný důvod, proč by mohli poslanci," poukazoval uživatel s přezdívkou Budybad. "Jsou zákonodárci na pracovišti nebo na hřišti? Nechci, aby z mých daní, kde jim jde plat, chlastali," dodával uživatel Tuning. 

Pro poslance, kterého někdo nachytá pod vlivem, by měl následovat jasný trest, myslí si další diskutující. "Ve sněmovně při přistižení poslance v podnapilém stavu by měla následovat okamžitá ztráta mandátu," píše uživatelka Drakulina.

Jiní uživatelé pak upozorňovali právě na podivně nízké ceny ve Sněmovně: "Je potřeba, abyste začali platit za vše stejně draze jako my, občané z podhradí. Tj. v bufetech, restauracích, jídelnách i kadeřnictví v PSP a senátu. My platíme za oběd v restauraci min. 120 Kč a za 5 minutové ostříhání osmiletého kluka 140 Kč," napsal uživatel/ka Ipsace.

Našli se však i tací, kteří neviděli alkohol ve Sněmovně jako nějaký velký problém. "Ať se klidně nadlábnou třeba zadarmo, ať si klidně dají panáčka na vytrávení, když jim to pomůže, ať klidně řeční třeba dvě hodiny, když bude o čem, to mě žíly netrhá, nejsem závistivá socka, ale ať už konečně začnou makat pro lidi, pro stát a ne pro sebe," uzavřel debatu Honza1965. Alkohol však nakonec poslancům sebrali. Odrazí se to nějak na jejich práci?

jote ( 9. března 2014 16:51 )

Pan poslanec Tejc má mylný názor, ale já nevím zda PS ČR se musí řídit zákoníkem práce, pokud ano tak ten jasně píše, že požívání alkoholu na pracovišti nelze, tím je tedy řečeno vše, ovšem nemusí-li se řídit ZP tím je řečeno také vše

e.44 ( 7. března 2014 13:23 )

Samozřejmě, jenom populistické gesto, ve skutečnosti o ničem a nic neřešící. Babiš prostě potřebuje pár oblbováků na lidi aby je přesvědčil o tom jak dobře udělali že ho volili, aby je ukolébal tak aby si v klidu mohl makat na tom co potřebuje sám pro sebe.

1pravda1 ( 7. března 2014 11:27 )

Zapomněl jste na spánek v pracovní době, ten je v pořádku? Kníže prochrápal několik let v práci a ještě si za to nechá platit.

1pravda1 ( 7. března 2014 11:26 )

Někteří začnou chlastat proto, že tak levně se jinde neožerou to ještě v pracovní době. Jen by mě zajímalo, jestli je Benda z ODS opilý, když mluví své bláboly nebo je tak hloupý střízlivý

1pravda1 ( 7. března 2014 11:24 )

A také by mohlo být alkoholové čidlo u mikrofonu ve sněmovně, a najedou by Kalousek nejen nevystupoval, v případě abstinence by mu stačilo těch navrhovaných 10 minut, protože on se v alkoholovém rauši co deset minut stále opakuje

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa