Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Oblačno, bouřka 21°C

Brabec na střeše: Exšéf chemičky chystá zemětřesení na životním prostředí!

Richard Brabec, kandidát na ministra životního prostředí, spolu se šéfem ANO Andrejem Babišem
Richard Brabec, kandidát na ministra životního prostředí, spolu se šéfem ANO Andrejem Babišem  (Autor: ČTK)
Autor: simao - 
23. ledna 2014
10:08

Kandidát na ministra životního prostředí Richard Brabec (ANO) slibuje: po mém nástupu dojde k rozsáhlým personálním změnám. Má prý již nachystané své odborníky. Sám je však poněkud kontroverzní postavou. Je totiž bývalým ředitelem velkých českých chemiček.

Je to trochu absurdní situace. Richard Brabec má se životním prostředí spoustu zkušeností. Řadu let totiž působil jako manažer v chemičkách. V Unipetrolu, Spolaně Neratovice a naposledy v Babišově Lovochemii, kde dělal 6 let generálního ředitele. "Ředitel chemičky má v zásadě dva problémy, respektive dvě priority. Minimálně stejná priorita jako vyrábět a zaměstnávat lidi je i dodržovat veškeré ekologické limity," hájil se Brabec v Českém rozhlasu.

Zděšení ekologové mírní emoce

Přesto proti němu aktivisté protestovali. Spolana v době Brabcova působení vypouštěla do Labe rtuť, Lovochemie zase čelila nařčení, že tráví vodu zinkem. Teď by to měl být ale právě Brabec, kdo si posvítí na znečišťovatele.

"Je nepřijatelné, aby velkoprůmyslník typu pana Babiše měl ve své správě životní prostředí. Proti panu Brabcovi nic osobně nemám, ale kdyby byl jen trochu soudný, tak by do takové funkce jako exředitel dvou našich chemiček a lobbista ve Svazu průmyslu vůbec nešel," uvedl před časem pro Právo mluvčí Hnutí Duha Jan Piňos. "To, že jsou ekologové zděšení, patří ke koloritu, ze mě byli také zděšení," glosoval rozruch kolem Brabce ministr životního prostředí Rusnokovy vlády a v současné době poslanec za KDU-ČSL Tomáš Podivínský.

Po společné debatě s Brabcem, doprovázeným šéfem ANO Babišem, však ekologové mírnili emoce. "Dáme panu ministrovi sto dní a uvidíme, jak se k našim tématům bude stavět. Ale celkově mám dojem ze schůzky docela dobrý," řekl šéf Greenpeace Jan Rovenský. Lepší Brabec v hrsti...

Brabec chystá personální zemětřesení

Kandidát na ministra Brabec přitom dnes spolu s druhou várkou adeptů vyrazí na Hrad za Milošem Zemanem. Ještě před svou návštěvou prezidenta se přitom nechal slyšet, že na ministerstvu se po jeho možném nástupu mají na co těšit. "Mám v plánu poměrně zásadní změny, a to jak na vlastním ministerstvu, tak ve Státním fondu životního prostředí. Například na všechny náměstkovské pozice již mám připraveny své odborníky," prozradil Brabec čtvrtečnímu Právu.

lennne ( 23. ledna 2014 13:48 )

 Hlavne, ze hlasali, zadne dosazovani vlastnich lidi a ted jeste projde sluzebni zakon....babisovcu, se zadna nova vlada nezbavi

gogo ( 23. ledna 2014 12:57 )

Takových zemětřesení a siláckých projevů již bylo. A výsledek ? Zemětřesení vždy jen otřáslo peněženkami obyčejných lidí...

podlesni ( 23. ledna 2014 11:13 )

Má ty ekoteroristy přeštený, proto tolik zděšení!!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa