Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zavadil opouští svůj zlatý život odboráře: Míří do Sněmovny

Odborový předák Jaroslav Zavadil rezignoval na svou funkci
Odborový předák Jaroslav Zavadil rezignoval na svou funkci  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
19. listopadu 2013
16:23

Pražský volební lídr ČSSD Jaroslav Zavadil, rezignoval na svou štědře placenou funkci předsedy odborů. Teď je z něj poslanec. Zavadil dostával z odborářských příspěvků 65 tisíc měsíčně a to by se líbilo i předsedovi svazu KOVO Josefu Středulovi, který hned ohlásil svoji kandidaturu.

Zavadil rezignoval dnes na odborářském sněmu. Vedení konfederace převzal její první místopředseda Václav Pícl. Centrálu bude řídit do konce dubna, kdy si odboráři na svém sjezdu zvolí nové vedení. Dnes řekl, že pokud by ho někdo do čela ČMKOS nominoval, nabídku by neodmítl. O předsednické křeslo stojí i šéf nejsilnějšího odborového svazu v zemi KOVO Josef Středula. Navrhl ho jeho svaz.

"Sněm se rozhodl, že do konání sjezdu v dubnu nebude volit nového předsedu. Vzhledem k tomu, že Jaroslav Zavadil oznámil už dříve, že bude rezignovat, tak rezignaci sněm očekával," řekl ČTK Pícl. Podle informací ČTK dřív někteří předáci navrhovali, aby Zavadil zůstal v čele ČMKOS až do dubna.

Zavadil z vedení ČMKOS, která zastřešuje 29 svazů s několika stovkami tisíc členů, odejde v pátek. Ve středu se tak ještě za odbory zúčastní povolebního jednání skupiny předáků s vyjednávacím týmem ČSSD, za kterou usedne do sněmovních lavic.

Odboráři chtějí vést předvolební jednání i s dalšími stranami, aby do vládního programu promítli své požadavky. Příští týden se setkají s KDU-ČSL a s ANO. V odborářském vyjednávacím týmu jsou vedle Pícla a Středuly i šéfové hornických odborů Jan Sábel a odborů chemie Zdeněk Černý. Pícl dodal, že by čtveřici mohla doplnit i žena.

Odbory požadují po příští vládě opatření k boji proti nezaměstnanosti a chudobě či na podporu ekonomického růstu. Předáci žádají, aby vznikající program nového kabinetu projednala i tripartita, tedy zástupci vlády, odborů a zaměstnavatelů.

Odstupující předseda odborovou centrálu úplně neopustí. V jejím sídle na Žižkově co nejdřív otevře svou poslaneckou kancelář. "Co znamená úplně odejít? Zůstanu vždycky odborář, krucinál," řekl Zavadil. Ten patří k přátelům a poradcům prezidenta Miloše Zemana. Při sestavování Rusnokovy vlády byl v Kramářově vile častým hostem. Tehdy vylučoval, že by mohl nějaký ministerský post obsadit. Nedávno to zopakoval.

ČSSD pod Zavadilovým vedením získala v Praze 14 procent hlasů, podpořilo ji zhruba 82.700 lidí. Připadla jí tak čtyři poslanecká křesla, jedno právě pro odborového předáka.

rudyptak48 ( 20. listopadu 2013 10:50 )

Když toho doživotního odborářského vyžírku vidím, vždy se mě vybaví film Planeta opic a ten hlavní opičák. Teď už konečně míří do sněmovny, zaslouženého odborářského důchodu.

zabibol ( 20. listopadu 2013 08:41 )

Komunisti už tam jsou.

zabibol ( 20. listopadu 2013 08:41 )

Sockomunistická nikdy nepracující pijavica.

dzery ( 19. listopadu 2013 19:47 )

A co udělají ovce?Budou je volit dál.

gabreta ( 19. listopadu 2013 18:20 )

Funkce předsedy odborů je jen pestupní stanice do parlamentu a je jedno jakýho. Falbr Europarlament,Štěch předseda horní komory,teď Zavadil dolní komora a při příštích volbách bude určitě kandidovat Středula!U nás odbory nejsou nic,než nicneřešící hlásná trouba pořádající nicneřešící demonstrace a čekárna na funkci.Dělník se u nich zastání nedočká!To ostatně předvedl Zavadil,když po demonstraci,kde by pomalu všechny politiky házel do Vltavy a pak si v klídku dával pivko s Kalouskem a určitě si notovali jak umí voly z ulice oblbnout!!Ať jdou odbory i s jejich předákama do hajzlu!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa