Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kalousek: Přiznal schůzku s Haškem! A je připravený vést TOP 09 po knížeti

Miroslav Kalousek se před volbami ukazoval jako "falešný vrchní". A přiznal schůzku s Michalem Haškem
Miroslav Kalousek se před volbami ukazoval jako "falešný vrchní". A přiznal schůzku s Michalem Haškem  (Autor: Foto Blesk - Martin Přibyl, ČTK)
Autor: simao - 
5. listopadu 2013
13:50

Vyjednávání o vládě se po volbách dějí bez TOP 09, Miroslavu Kalouskovi to prý ale nevadí. Chce "rehabilitovat pojem opozice" a vyzývá Andreje Babiše, ať vstoupí do vlády a provede slibované změny. Z povzdálí pak Kalousek sleduje krizi v ČSSD a přiznává, že se před volbami sešel na kafíčko s Michalem Haškem. A vedle toho je připraven kandidovat na předsedu Topky, až se Karel Schwarzenberg rozhodne skončit.

Miroslav Kalousek po volbách nepropadá panice. "Nám výsledek voleb přisoudil roli opozice, která bude nabízet alternativy... Chceme rehabilitovat slovo opozice," tvrdil místopředseda TOP 09 v interview na ČT s Danielou Drtinovou. Podle Kalouska zkrátka uspěly strany, které slibovaly změnu. "Nechť tu změnu provedou. Ať to proboha začnou něco dělat," vyzývá nyní Kalousek.

Z povzdálí přitom sleduje, možná s pobavením, krizi v ČSSD. "Vítěz voleb se zmítá v mocenských bojích, druhý vítěz voleb dělá vše pro to, aby rozhodovat nemusel, aby dál jenom kritizoval a sliboval," komentuje vyjednávání o nové vládě a postoje ČSSD a Babišova hnutí ANO. Sociální demokracii přitom i nadále označuje za stranu, která "soutěží s KSČM o to, která z těchto dvou stran bude komunističtější." A odmítá, že by kterýkoli z politiků TOP 09 vyjednával se sociální demokracií o koalici.

Kalousek: Před volbami na kafíčku s Haškem

Kalousek však přiznává poněkud pikantní informaci - jediným politikem z jiné strany, se kterým se sešel během kampaně, byl "pučista" Michal Hašek. "Byla to čistě zdvořilostní schůzka. Dali jsme si kávu, bylo to milé a nebylo to ani mezi čtyřma očima. Já měl svůj doprovod, on měl svůj doprovod," tvrdí Kalousek. Sám se přitom před volbami neobjevoval příliš na billboardech, častěji vystupoval na mítincích a také po restauracích, kde obsluhoval voliče jako "falešný vrchní". Řeči, že ho strana odsunula raději do pozadí, však odmítá jako klišé. "Kampaň byla postavená i na Miroslavu Kalouskovi," říká rozhodně. A dodává, že je jasné, že hlavní tváří byl lídr strany.

Kalousek je připravený vzít to za Schwarzenberga

Právě na Karla Schwarzenberga (75) se řeč stočila také. Přece jen už není nejmladší, pomalu a jistě mu táhne na osmdesát. A v čele Topky nebude věčně. "Ta strana už je tak vyspělá, že by unesla výměnu svého předsedy," myslí si Kalousek. "V okamžiku, když se Karel Schwarzenberg rozhodne, že už kandidovat nebude, logicky jsem připraven kandidovat a budu doufat, že budu mít více protikandidátů," dodal exministr. Potvrdil, že je připravený, stát se předsedou. Ale rozhodnutí prý nechá na členech strany, kterou založil a u které prý doufá, že ho přežije.

hejhej ( 6. listopadu 2013 17:30 )

Kalouska, toho arogantního ochlastu bude někdo volit? Divné bylo, že se TOPka dostala do sněmovny právě s Kalouskem ,věčně spícím šišlou a naprosto nejhloupějšími ministry, kteří se postarali svými hloupými výplody /S-karty, registry ,nadstandardy a pod./ o rozkradených pár milionů státních peněz.

salto ( 6. listopadu 2013 07:51 )

Zkuste mi někdo napsat, s kým se ten prašivej Kalousek nedal dohromady. Takže s kým ano: ODS, ODA, US, Zelený, ČSSD, KSČM, VV, LIDEM... S kým ne??? Sakra ten člověk má ale pružnou páteř, možná by mohl v cirkuse předvádět hadího muže

salto ( 6. listopadu 2013 07:46 )

Jak jsou ti hoši z Horních Uher vtipný. Holt Jánošík je Jánošík a nezapomeň si záhoráku zazpívat tu vaši lidovou - "Ej pilo, by sa pilo, keby bolo za čo..."

annakarenina ( 5. listopadu 2013 19:49 )

dzery: To jsem si nevymyslela, vynatek z viz nize: http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Sobotko-tohle-se-ti-vymsti-Vazne-a-nastvane-hlas y-z-CSSD-292322

annakarenina ( 5. listopadu 2013 19:48 )

dzery: To jsem si nevymyslela, vynatek z viz nize: http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Sobotko-tohle-se-ti-vymsti-Vazne-a-nastvane-hlas y-z-CSSD-292322

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa