Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Největší bublina voleb: Český rozhlas měl přejmenovat Zelenou vlnu. Byl to vtip. Kdo naletěl?

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ljš - 
18. října 2013
10:01

Museli se zbláznit. To nejspíš napadlo každého, kdo se doslechl o záměru Českého rozhlasu přejmenovat svou relaci dopravního zpravodajství kvůli tomu, že její název naznačuje podporu Straně zelených. Ukázalo se ale, že to byla kachna.

„V posledních týdnech jsme obdrželi velké množství stížností od posluchačů i zástupců stran, které kandidují ve sněmovních volbách, na zavedený název pořadu. Zelená vlna v očích části veřejnosti působí jako propagace jednoho subjektu - Strany zelených, která tak v našem vysílání dostávala v uplynulých týdnech prostor nad rámec stanovené kvóty. Po konzultacích se zástupci Rady pro rozhlasové a televizní vysílání vedení Radiožurnálu rozhodlo o dočasném přejmenování pořadu na Dopravní vlna,“ píše se v mailu, který média dostala z adresy, která se tvářila poměrně věrohodně, protože odkazovala na doménu rozhlas.cz.

E-mail obsahoval telefonní spojení na údajnou asistentku bývalého PR manažera Rozhlasu René Zavorala. Ta se po zavolání představila jako Renata Červená a informaci potvrdila.

Zprávu okamžitě zveřejnila Česká tisková kancelář ve znění: "Rozhlas po desítkách let ruší název dopravního zpravodajství Zelená vlna. Posluchači a politici prý v názvu spatřovali propagaci Strany zelených." O necelou půl hodinu později však zprávu stáhla.

Mezi tím však na špek skočila řada dalších médií (Blesk.cz ji nezveřejnil), včetně serveru iDnes.cz, který sám v minulosti rozeslal novinářům falešnou tiskovou zprávu o prostituci v Thajsku, a testoval, kdo ji publikuje.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa