Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Odkláněč Kocourek: Při rozvodu zatajil 16 milionů, nic mu ale nehrozí!

Exministr Martin "odkláněč" Kocourek skončil ve vládě právě kvůli kauze svých ulitých 16 milionů
Exministr Martin "odkláněč" Kocourek skončil ve vládě právě kvůli kauze svých ulitých 16 milionů  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, simao - 
25. září 2013
14:57

O exministra Martina Kocourka se sice zajímala protikorupční policie, nyní si však může oddechnout. Kauza kolem "odklonění" 16 milionů na účet své matky, které tak zatajil při rozvodu před svou manželkou, zůstává nedořešená. Policisté případ odložili, žádné obvinění nevznesli!

Martin Kocourek vedl svého času ministerstvo průmyslu a obchodu. Když vyšlo najevo, že při rozvodu odklonil na účet své matky dluhopisy za 16 milionů korun, vyvolalo to pozdvižení. Proč Kocourek peníze před manželkou Olgou skryl? A kde takový balík vůbec vzal? Protikorupční policie se sice zajímala o původ peněz i o to, zda Kocourek poškodil zatajením peněz věřitele, Kocourek nakonec ale vyvázne dokonce bez soudu! Policisté se totiž celý případ rozhodli odložit.

"Policejní komisař vydal usnesení o odložení věci s tím, že rozhodnutí je nepravomocné. Důvodem odložení je, že nebyl udělen souhlas k trestnímu stíhání poškozenou osobou," uvedl policejní mluvčí Zdeněk Chalupa. Přezkoumávat nyní toto rozhodnutí bude ještě státní zástupce. Protikorupční policie se v minulosti zajímala také o to, zda Kocourkovy miliony nepocházely z trestné činnosti, detektivové však toto prošetřování odložili již začátkem září. Kocourka a jeho matku Jindřišku přitom obvinili policisté z Prahy-západ loni v květnu z poškození věřitele, letos v květnu ale Krajské státní zastupitelství v Praze stíhání zrušilo. Praha-západ prý Kocourka vůbec prošetřovat neměla, potvrdil Nejvyšší soud.

Odklonil prý historické rodinné prostředky

Kocourkova kauza přitom začala odhalením, že ministrova matka uzavřela v březnu 2008 smlouvu se společností Key Investments. Týden po uzavření smlouvy se na jejím účtu objevily dluhopisy firmy v hodnotě 16 milionů korun. Kocourkova matka je za několik měsíců prodala za 16,14 milionu. Z dokumentů prý nebylo jasné, jakým způsobem žena za dluhopisy zaplatila. Objevily se proto spekulace o původu peněz. Kocourek popíral možnou korupci a za několik dní na tiskové konferenci řekl, že uvedené peníze byly jeho osobní, ale také "historické rodinné prostředky". Exministrova exmanželka na něho podala žalobu a domáhala se poloviny z 16 milionů korun, které její bývalý manžel před rozvodem "odklonil", jak sám transakci nazval. Nakonec však žalobu vzala zpět.

kukuku ( 25. září 2013 19:58 )

Snahy v tomto směru byly jenom ze strany levice. Nemělo to šanci. Teď už bude mít.

kukuku ( 25. září 2013 19:41 )

Dyť to už musíš vidět. Pravice odvařená na několikery volby dopředu. Zeman si dělá co chce - odpálil Nečasovu vládu, diriguje si svoje soudce do Nejvyššího soudu, nepřipustí vládu Sobotky, protlačí Haška. Pražská média blafají, zpětně nepůjde moc spravit po amnestii magora Klause, církevních restitucích Kalouska a celé gardě modrých strak. Jenom pomalu se něco bude zlepšovat, ale doufám, že většina národa mimo Prahu už nepustí k veslu takový morální póvl, jaký tu vládl za Topolánka a Nečase. Sepisuj si sem, co chceš, všechno bude jinak než bys chtěl, bijče.

andreslawicky ( 25. září 2013 19:12 )

Však tady vládla levice dost dlouho a neviděl jsem že by někdo z řad ČSSD nebo bolševiků přednesl návrh zákona na prokazování majetku a původu peněz

andreslawicky ( 25. září 2013 19:11 )

To musíte ale čekat až takový zákon bude platit zatím je to váš sen a výstřel do tmy

kukuku ( 25. září 2013 19:04 )

Nemusíš ztrácet čas tím, že sem připisuješ svá vysvětlení. Každá modrá straka má mozeček deformovaný směrem "co jsem si nakradla je moje a nemusím prokazovat, že jsem to legálně nabyla". Majetková přiznání a 100% daň=zabavit na neprokázané částky typu Kocourkových 16 milionů.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa