Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Chemikovi Kalouskovi šlo v laborce o život! Přežil výbuch a žalobě od Babiše se jen směje

Exministr financí a vyučení chemik zavzpomínal na chvíle ve vládě, ale i v laborce
Exministr financí a vyučení chemik zavzpomínal na chvíle ve vládě, ale i v laborce  (Autor: archiv Blesku)
Autor: simao - 
19. září 2013
17:08

Je vyučeným chemikem, ale nestydí se zato. Za komunistů prý ostatně neměl jinou možnost. Zároveň Miroslav Kalousek tvrdí, že aby byl člověk ministrem financí, nemusí být největší žijící odborník na finance, stejně jako ministrem zdravotnictví nemusí být nejlepší lékař. Kalousek však také prozradil, jaký největší výbuch zažil v laborce. A co si myslí o žalobě, kterou na něj podává miliardář Andrej Babiš.

Miroslav Kalousek označil šéfa hnutí ANO 2011 podnikatele Andreje Babiše za komunistického práskače, a tak bude čelit žalobě. Příliš si z toho však nedělá. "Hm… co jiného lze čekat od agenta Bureše? Není jako politici, maká," zareagoval Kalousek na Babiše na sociální síti. Babiš je přitom na spekulace o své minulosti obzvlášť háklivý. Se slovenskými historiky se soudí o to, že byl na seznamech spolupracovníků StB veden zcela neoprávněně a bez vlastního přičinění i vědomí. Kalouskova poznámka ho proto rozlítila. Exministr financí však zůstává ledově klidný.

Ne vždy však současný místopředseda TOP 09 dokáže být v klidu. Vnitřní nejistotu a jisté pochybnosti prý cítil takřka denně, když byl ve vládě a vedl státní kasu. Zároveň však tvrdí: "Představa, že ministr má být největší žijící odborník v daném oboru, je scestná. To, že ministrem zdravotnictví by měl být nejlepší lékař, ministrem dopravy má být nejzasloužilejší železničář a ministrem financí ten nejlepší ekonom, prostě není pravda," říká Kalousek v rozhovoru pro Parlamentní listy. Podle něj je ministr především politikem, který se má obklopit schopnými experty a z jejich práce "vygenerovat vše podstatné". Sám je přitom vyučeným chemikem. "Komunista mě nepustil ani na střední školu a musel jsem se vyučit. Nejjednodušší cesta za maturitou bylo chemické učiliště s maturitou, proto jsem chemik. Já jsem si nemohl vybírat," jako by Kalousek omlouval, že není vyučeným expertem na finance.

Výbuch v laborce: Stáli při mě andělé strážní, vzpomíná Kalousek

Při vzpomínce na svá učňovská léta však Kalousek vzpomíná, že ne vždy šlo vše zcela hladce. Jeden z pokusů v laborce s kyselinou adipovou se prý nešťastně zvrtl a skončil explozí. "Když se reakce rozběhla, tak jsem se shýbl pod digestoř, protože jsem něco hledal v polici s chemikáliemi," říká Kalousek o momentu, kdy došlo k výbuchu. "Vymlátilo to digestoř, ale i laboratorní stůl, jenž byl za mnou. Kdyby se to stalo v okamžiku, kdybych byl vzpřímený, tak bych to celé dostal nejspíš do obličeje a mohlo to být docela dramatické. Takhle mě to jen přeletělo. Sundal jsem ze sebe plášť a nic mi nebylo. Tenkrát nade mnou nejspíš létali andělé strážní," dodává v Parlamentních listech. Strážné anděle by však nyní potřebovala i jeho Topka. Ve volbách čelí celá pravice fiasku, favoritem jsou levicoví konkurenti ČSSD a KSČM. A kvůli Babišovi má navíc Kalousek na triku svůj vlastní průšvih.

salto ( 20. září 2013 07:51 )

Kalouska bych viděl ve dvou rovinách:"Komunista mě nepustil ani na střední školu a musel jsem se vyučit..." Zřejmě proto jim intenzivně lezl do zadku (napadá mně pejorativnější výraz) v Národní frontě, a potom když dělal předsedu flanďákům, tak s nima chtěl dokonce spolupracovat. K tomu výbuchu: je vidět, že se choval už jako učedník frajersky a nezodpovědně. Odporný živočich

japos22 ( 20. září 2013 01:16 )

Blb bez vzdělání nemůže posoudit, který poradce mu radí dobře

reeh ( 20. září 2013 00:40 )

Miroň ví kam skočit ! ! ! http://vtipy.netroof.eu/item/13518/z-novych-povesti-ceskych/

tochadda ( 19. září 2013 21:22 )

Hytler taky přežil víbuch,holt s takovejma má Prozřetelnost jinačí úmysly...

tochadda ( 19. září 2013 21:21 )

Ano, protože bude platit dluhy co Kradous nasekal...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa