Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Rusnoku, my jsme řekli ne! Vláda nedostala důvěru, předčasné volby klepou na dveře

Rusnokova vláda nedostala důvěru.
Rusnokova vláda nedostala důvěru.  (Autor: archiv Blesku)
Autor: ČTK, sch - 
7. srpna 2013
21:18

Úřednická vláda Jiřího Rusnoka dnes nezískala podle očekávání důvěru Sněmovny. Pro kabinet zvedli ruku zejména poslanci někdejší opozice, což nestačilo. Bývalá koalice byla proti, ale ne většinou 101 hlasů. I koaliční strany proto začínají hovořit o předčasných volbách, k nimž už se dříve klonila levice. Rusnokova vláda by nyní měla podat demisi.

Pro vládu hlasovalo 93 poslanců ze 193 přítomných. Kabinet by potřeboval, aby se další čtyři z hlasujících rozhodli v její prospěch. Proti důvěře byla rovná stovka poslanců.

Podrazáci rozbili stojedničku

Z bývalého koaličního tábora ODS, TOP 09 a LIDEM nehlasovali dva občanští demokraté Tomáš Úlehla a Jan Florián a šéfka LIDEM Karolína Peake, jak při překotném vývoji situace před hlasováním avizovali.

O zrádci Úlehlovi má jasno i syn expremiéra. „Tomáš Úlehla neví, jak bude hlasovat o Rusnokovi. Sněmovní bar od něj zjevně jako obvykle dostal pořádně zabrat,“ napsal syn expremiéra Nečase Ondřej na svůj Facebook.

Krátký a přehledný scénář pro vládu

Vláda v čele s pověřeným premiérem Jiřím Rusnokem podá do dvou dnů demisi. Prezident Miloš Zeman pak jeho vládu s největší pravděpodobností pověří vládnutím v demisi až do předčasných voleb. Už teď se ale Sněmovna dohaduje na mimořádné schůzi, na které se téměř s jistotou dohodne na rozpuštění. Pak budou následovat předčasné volby, které vyhlásí prezident Zeman a to nejspíš na říjen.

Rozpuštění Sněmovny

Ve Sněmovně dnes začnou jednání o rozpuštění dolní komory a uspořádání předčasných voleb. O svolání schůze už ve středu požádaly TOP 09 i ČSSD poté. Sněmovna kvůli tomu nejednala o deklaratorním vyjádření podpory koaliční "vládě parlamentní většiny".

volic ( 9. srpna 2013 17:44 )

I když president není ten pravý ořechový, určitě není naivní a věděl,že vláda neprojde.I jemu šlo o předčasné volby.

komentator ( 8. srpna 2013 19:57 )

Ani dramatický projev Miloška Virózy nepomohl Rusnokovi a jeho ministrům k získání důvěry Poslanecké Sněmovny! To prezident Havel byl jiný kabrňák. V r.1997 před hlasováním o důvěře úřednické vládě Tošovského (ten byl tehdy předsedou České Národní Banky) Havel tvrdě loboval ve prospěch Tošovského vlády! A Poslanecká sněmovna vyslyšela žádost Havla. Tošovsého vláda získala důvěru naprosté většiny poslanců! Připomínám, že Tošovský nahradil premiéra Klause,který musel podat demisi v důsledku lumpáren ODS. Vzpomínáte jak vedení ODS,které nedokázalo důvěryhodně prokázat odkud "připluly" miliony korun do pokladny ODS, tvrdilo, že je sponsoruje Pepa z Honkongu nebo chudý černoch Singh z ostrova Mauricius??? Holt Milošek Viróza se ještě musí hodně učit!! Snad příště uspěje!

klauskradepera ( 8. srpna 2013 16:51 )

Ty jsi chytrý. Nech si laskavě ty svoje ODS zvratky pro sebe!!!

jete ( 8. srpna 2013 14:47 )

...se máš

enriko ( 8. srpna 2013 14:47 )

Taky si myslím, tohle všechno je jen začátek. Je léto a stoupá nezaměstnanost, uvidíme jak nastartují ekonomiku a kam se dostane nezaměstnanost v zimě.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa