Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Evropští politici: Jak se zbavit Klause?!

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK, am - 
11. října 2009
12:40

Němečtí a francouzští diplomaté zvažují dva způsoby, jak odstranit poslední překážku v ratifikaci lisabonské smlouvy - českého prezidenta Václava Klause a jeho požadavek na trvalou výjimku Česka z Listiny základních práv EU.

"Pokud prezident brzdí demokratický proces a klade odpor rozhodnutí parlamentu stejně jako vůli lidí, pohybuje se za hranou zákona a bude muset čelit důsledkům," řekl nejmenovaný německý diplomat.

"Myšlenky na změnu ústavy kvůli zbavení se prezidenta jenom ukazují, jak je naše mladá demokracie slabá," řekl Jiří Oberfalzer, blízký Klausův spojenec.

Podle ústavy může být český prezident odvolán pouze, pokud spáchá velezradu. Tu podávají senátoři a posuzuje ji ústavní soud. Je ale velmi nepravděpodobné, že by za úřednické vlády Jana Fischera český parlament takové opatření schválil.

Požadavek na Klausovo odvolání v Česku vznesl předseda Strany zelených Ondřej Liška. Žádné další strany se k němu však nepřidaly. Podle místopředsedy KDU-ČSL Pavla Svobody, který je expertem na evropské právo, se prezident se pohybuje v rámci ústavy.

Česko je poslední zemí evropské sedmadvacítky, která lisabonskou smlouvu neratifikovala. Dokument, který reformuje fungování EU, už schválily obě komory parlamentu a k završení ratifikace je zapotřebí podpis prezidenta. Český ústavní soud nyní posuzuje, zda je lisabonská smlouva v souladu s českým právním pořádkem. Než soudci rozhodnou, nesmí ji Klaus - odpůrce "Lisabonu" - ratifikovat.

V pátek navíc český prezident vznesl požadavek na trvalou výjimku z Listiny základních práv EU, která je součástí smlouvy. Obává se prý možnosti prolomení takzvaných Benešových dekretů a uplatňování majetkových nároků sudetských Němců odsunutých z někdejšího Československa po druhé světové válce.

Česká vláda ani právní experti Klausovy obavu nesdílejí. Při sobotním podpisu smlouvy polským prezidentem vyzvali evropští politici Klause, aby dokument také co nejdříve - ještě letos - ratifikoval.

hmail ( 12. října 2009 08:18 )

Já obvykle Klause nijak zvlášť nemusím, spíš naopak, ale tentokrát s ním naprosto souhlasím. Jen mě mrzí, že s tím přišel až teď. Pokud si vzpomínám, tak jsem asi před rokem viděl na YouTube video, kde na tento problém upozorňovala Jana Bobošíková i na možnost si dohodnout výjimku stejně, jako to udělali poláci. Když si to tak uvědomuji, tak jen přesně došlo na její slova. Pokud by to bylo tak nemožné (prolomení Benešových dekretů a podobné nevýhody) tak proč by o tuto výjimku měli zájem i poláci? Podle mého názoru je NUTNÉ, aby tam tato výjimka byla a politici, kteří ji dříve odmítli by měli zmizet z naší politické scény, protože nehájí naše zájmy.

james ( 11. října 2009 19:24 )

Jen si na malou zemi hrajeme, protože je to pohodlné. Edvard Beneš své dekrety dobře ošetřil a zabezpečil. Jak na domácí půdě tak v rámci OSN. Potom se utvořila EU, její zákony budou vyšší než české a to by bylo, aby Beneše konečně neobešli. A najednou je tu Václav Klaus a ptá se, co bude s Benešovými dekrety. A nastal poprask!!! Co si to dovolil český president hájit české zájmy? ˇOpět vítězí velkoněmecká doktrína. Smutné.

lipno ( 11. října 2009 16:46 )

Už nás jednou zaprodali a věřit jim? Kdo podporuje Američany a Sudeťáky? Nejsou to ti vlezdop..é, kopie jejichž materiálů dostaly USA díky Rumlovi? Ti musí zadupat a tvořit pátou kolonu Půjdou také jako první bourat Temelím, což hrozí po podpisu?

gogo ( 11. října 2009 16:10 )

Zcela souhlasím ! Lisabonskou smlouvu (její podstatnou část) jsem četl a získal jsem pocit, že byla napsána přímo za účelem prolomit Benešovy dekrety, což by podle mne byl de facto konec existence i těch trosek Československa co se Českem zovou ! S důsledky, které lze jen stěží domyslet. V čí asi režii a v zájmu koho křičí dnes hystericky Svoboda z KDU aby se šlo na hrad ?? Mohu si odpovědět : V německé režii a v německém zájmu ... Jawohl, herr Svoboda ???

drobek ( 11. října 2009 15:25 )

To opravdu jo,divoká privatizace bez zákonů,pak hrůzovláda ve funkcích min financí a premiéra, kdy šlo vše od 10. k 5.Odhadované ztráty jsou stovky miliard.To je na opravdu,ale opravdu na silného turka

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa