Díky provozovateli hotelu Olympic Zdeňku Otavovi, který speciálnímu týmu Blesku umožnil instalovat v předváděcím salonku skryté kamery, jsme zaznamenali, jak se šmejdi z BECKu snaží důchodcům vnutit zájezdy.

Předváděčku vedl hlavní šmejd Martin Küblbeck (45) přezdívaný Mazzeti. Jeho pravou rukou byl mladíček Jiří Mikula (21). K ruce měli ještě dva pohůnky. Důchodcům, o kterých předtím mluvili jako o »č*rácích« a »žebrotě«, nabízeli zájezdy do Lignana v Itálii.

Podivná cestovka

Taktikou šmejdů bylo zakrýt, že jde o předváděčku firmy BECK, respektive cestovky BECK Reisen. Proto před seniory předstoupili s pohádkou, že jsou zástupci marketingové lucemburské společnosti Primo FIT AG a prodávají zájezdy pro nového klienta, švýcarskou cestovní kancelář RTS Reisen. Salónek přitom objednával jakýsi Michal Pivoňka z BECKu. A samotní šmejdi, když je Blesk později zahnali do úzkých, přiznali, že jsou z BECKu.

Co na to odborníci: RTS Reisen vystupuje i pod švýcarskou RTS Reisen Internacional či RTS Travel Internacional. Odborníci však firmu neznají. „RTS Travel International na webových stránkách neinformuje zákazníky o základních údajích subjektu – o identifikačním čísle, sídlu, koncesi k provozování činnosti cestovní kanceláře, dokladu o pojištění CK proti úpadku a především o kontaktech. Klient nemá možnost zjistit, zda subjekt provozuje činnost v souladu se zákonem a zda je oprávněn organizovat zájezdy pro naši klientelu,“ řekla Blesku Kateřina Petříčková z Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA).

Žvásty o letadlech

Mazzeti opředl předváděčku spoustou lží. Vyčnívá z nich tato: „Obrovskou výhodou je, že neplatíte žádné poplatky za zavazadla. Víte dobře, že CK Fischer má vlastní letadla, samozřejmě i RTS má vlastní letadla.“

Co na to odborníci: „Nemáme informaci o tom, že by takováto letecká společnost vůbec působila. Z letiště Václava Havla společnost RTS Reisen ani žádná podobného názvu nelétá,“ sdělila Blesku Eva Krejčí, mluvčí pražského ruzyňského letiště.

Žvásty o sponzorech

Mazzeti vydával zájezdy RTS Reisen za super levné. Proč jsou tak výhodné, popisoval na sobě. „Přijeli jsme do Říma a všichni jsme dostali polokošili s logem sponzora. Šli jsme do Vatikánu, kde je sto tisíc poutníků a kde nesmějí být billboardy, a všichni jsme měli trika se stejným logem. Jenže pozor! Začalo pršet a firma nám dala deštníky se jménem sponzora. A všech sto tisíc poutníků toho sponzora vidělo. Vy jste vlastně chodící billboard a pro sponzora to má takovou cenu, že vám zaplatí půlku zájezdu a ještě vám dá dárky,“ tvrdil.

Co na to odborníci: „O takovém typu sponzoringu jsem nikdy neslyšela. Domnívám se, že jde jen o marketingový tah. Přece nemůžete klientům nařídit, aby chodili v tričkách s logem nějakého sponzora. Potvrdilo se nám, že podezřele levné typy zájezdů nasvědčují o finančních problémech firmy,“ vysvětluje Kateřina Petříčková z AČCKA.

BECK Reisen se přejmenovala

Předváděčku BECKu jsme v Tachově zdokumentovali od začátku do konce v pondělí 5. srpna. Včera se cestovní kancelář BECK Reisen, která je s RTS Reisen propojená, přejmenovala na EURO REISEN. Je možné, že dál bude podnikat pod tímto názvem.

SLEDUJTE BLESK

Už jsme zveřejnili:

  • Jak Šmejdi mluví o čekajících důchodcích: „Ty vole, a já tam nahoře (u hotelového baru, pozn. red.) pozval už toho č*ráka jednoho.“
  • Jak se vztekají, že přišlo málo obětí: „Ty vole, osm lidí, co je to za žebrotu, ty vole!“
  • Jak utíkali před týmem Blesku a snažili se lhát

Připravujeme:

  • Co je Mazzeti zač – komu všemu dluží
  • Co práskal na kolegy, aby se zachránil
  • A další exkluzivní videa a zvukové záznamy

Fotogalerie
10 fotografií