Naposledy o sobě dvojice dala vědět v neděli, kdy 42letý Daniele Nardi volal z nadmořské výšky 6300 metrů ženě, informoval italský velvyslanec Stefano Pontecorvo. Pákistánskou horu, vysokou 8126 metrů, chtěl Nardi zdolat v tandemu s 30letým Tomem Ballardem. Ten nebezpečnou vášeň zdědil po své matce, která v roce 1995 zemřela na nedaleké hoře K2. Alison Hargreavesová se předtím stala první ženou, jež zdolala nejvyšší vrchol světa bez kyslíku a zcela sama.

"Od té doby (od neděle) tři dny hustě sněžilo," řekl Pontecorvo agentuře Reuters. Dnes se vyčasilo a do pátrání po horolezcích byly zapojeny dva vrtulníky, pokračovat se bude za denního světla, dodal italský velvyslanec.

Jeden z pákistánských horolezců z pátrací skupiny uvedl, že dnes viděl stan horolezců pokrytý sněhem. Nardiho tým na facebooku napsal, že v oblasti jsou patrné stopy laviny.

Nardi a Ballard se pokoušeli na vrchol dostat po trase, na níž dosud nikdo neuspěl. Dva pákistánští členové expedice od výstupu upustili, informoval Pontecorvo. Ve středu bylo pátrání po dvojici odloženo kvůli napětí mezi Pákistánem a Indií v Kašmíru.