"Porota ocenila zejména skutečnost, že o tak vážném a složitém tématu Fakescape pouze nepřednáší, ale studenti jej zapracovali do hry. Rozpoznávání fake news je tak přístupné třeba i učilištím, pro která jsou standardní přednášky nudným formátem," řekl pedagogický vedoucí projektu Miloš Gregor.

Úniková hra je určena pro studenty středních škol a má naučit mladé lidi rozeznat dezinformace, označované anglicky jako fake news. Skupina studentů vedená pedagogy Milošem Gregorem a Petrou Vejvodovou z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity přišla s konceptem únikové hry proto, že se s osvětou v oblasti dezinformací ve veřejném prostoru chtěli dostat k co největšímu množství mladých lidí. Právě tato myšlenka ladí s posláním americké soutěže, která chce podporovat iniciativy bojující s projevy nenávisti a extremismu na sociálních sítích.

S projektem jezdí brněnští politologové po školách v celé republice. Hru si díky němu zahrály více než tři tisíce středoškoláků ze 40 škol. V budoucnu plánují tvůrci slovenskou verzi hry a její překlad do angličtiny. Zájem o Fakescape projevily například organizace ze Švédska, Maďarska a balkánských zemí.

Do soutěže spoluorganizované společností Facebook se zapojilo přes sto projektů z celého světa. Finále se účastní tři nejlepší projekty. Brněnské studenty přeskočil jen turecký tým.

"Kromě finanční odměny jsme získali i kontakty a pozornost ze zahraničí. Díky výhře máme navíc ještě větší motivaci v projektu pokračovat, protože vidíme, že to má smysl," řekla členka studentského týmu Tereza Kráčmarová.

Vítězný turecký projekt má pomáhat malým dětem v uprchlických táborech. Na třetím místě skončil filipínský nápad s názvem IslamNOTfobia bojující s náboženskou nesnášenlivostí.