Rada města dnes vyhlásila výběrové řízení na firmu, která práce provede. "Vznikne přes 15 kilometrů splaškové kanalizace, deset kilometrů dešťové kanalizace a přes pět kilometrů vodovodu," uvedl Mrázek.

Projekt obsahuje pět dílčích částí. V Bosonohách zahrnuje dostavbu oddílného kanalizačního systému, v Líšni dostavbu splaškové kanalizace. V Maloměřicích a Obřanech se investice týká dostavby stokové sítě. V Tuřanech se akce týká místní části Dvorska a v části Brno-jih se dostaví kanalizační síť včetně komunikace. "Až se projekt zrealizuje, uleví se domácnostem, které se teď musejí starat o to, kdy vyvážet jímku a jak dále nakládat s odpady," dodal Mrázek.

Dostavba kanalizace v pěti městských částech je součástí druhé etapy dostavby kanalizace, v jejímž rámci vzniknou i dvě retenční nádrže pro udržení čistoty v řekách a zamezení znečištění podzemních vod. Na nádrže Královka v Tuřanech a Červený mlýn v Králově Poli u Svitavské radiály jsou však oddělená výběrová řízení. Velké podzemní záchytné nádrže slouží na zředěnou splaškovou vodu, když ji kvůli srážkám nestačí pojmout čistírna odpadních vod. Díky nim nepřepadávají nadbytečné odpadní vody do vodních toků, ale postupně se uvolňují do čistírny, jakmile to její kapacita dovolí. Vodní toky tak zůstávají čistější.

Celková cena druhé etapy včetně nádrží a dobudování kanalizace dosahuje téměř tří miliard korun. Brno bude usilovat o více než miliardovou dotaci z Operačního programu životní prostředí.