Čtvrtá ODS má pět mandátů, čtyři zastupitele bude mít na pátém místě KDU-ČSL. Šesté je hnutí spOLečně se třemi mandáty. Sedmou příčku obsadila koalice SPD a SPOZ rovněž se třemi zastupiteli. Na osmém místě skončila KSČM se dvěma mandáty. Devátá ČSSD získala dva mandáty.

Volební zisk ANO v Olomouci podle lídra Miroslava Žbánka dává hnutí pro jednání o budoucí koaliční spolupráci dobrou pozici . "Kopíruje v zásadě preference celorepublikové, což nás samozřejmě těší. A je větší, než jsme měli před čtyřmi roky," uvedl.

Spokojený je i lídr koalice Pirátů a starostů Hynek Melichar. "Volební výsledek hodnotíme jako velice úspěšný. Jsme rádi, že volby po dlouhé době ukázaly, že Olomoučané jsou nespokojeni s dlouhodobou vládou té jakési malé opoziční smlouvy ODS a ČSSD," řekl ČTK. "Určitě jsme předpokládali, že o nějaké to procento bude mít více. Musíme ale brát v potaz to, že o koláč voličské přízně letos soutěží o dva subjekty více, které se jeví, že jsou docela silné," komentoval výsledky voleb v Olomouci lídr ODS Martin Major.

Spokojený je s výsledkem voleb lídr KDU-ČSL Ladislav Šnevajs: "Jsem rád, že jsme jedna ze stran současné koalice, která obhájila svoji pozici. Uvědomujeme si, že v Olomouci se jako velkém městě hodně odráží výsledek parlamentních voleb, což se ukázalo na výsledku ANO, Pirátů tak i třeba SPD," uvedl.

Kladně hodnotí svůj volební výsledek i nové hnutí spOlečně, které se o přízeň voličů v Olomouci ucházelo poprvé. "Máme velkou radost, že jsme pozice v zastupitelstvu získali také a těšíme se na práci pro město v dalších čtyřech letech. Přesto, že jsme noví, dokázali jsme ve volbách porazit čtyři parlamentní strany," uvedlo hnutí v prohlášení.

Výrazně si oproti volbám v roce 2014 pohoršila olomoucká ČSSD. Počet jejích zastupitelů klesl z deseti na dva. "Určitě jsme čekali jiný výsledek. Zřejmě se promítlo do rozhodování voličů vnímání celostátní politiky. Předpokládal jsem, že bude větší roli hrát reflexe toho, co se za čtyři roky podařilo dobrého v Olomouci pro lidi udělat. Nicméně jsme krajské město a celostátní politika zde hraje roli," řekl ČTK lídr ČSSD Filip Žáček, podle kterého se na výsledku podepsaly i neshody na celostátní úrovni strany a také fakt, že na politickou scénu v Olomouci vstoupili noví hráči, kteří vzali část hlasů tradičním politickým stranám.

Zklamání panuje ve volebním štábu olomoucké TOP 09, které nezískala žádného zastupitele. "Je mi líto, že se nám nepodařilo obhájit naši pozici v zastupitelstvu Olomouce. Flintu do žita nehážeme. Děkuji všem co nás podpořili. Je to pro nás závazek do budoucna. Pro město budeme pracovat dál," uvedl lídr TOP 09 Aleš Jakubec.

V roce 2014 komunální volby v Olomouci vyhrálo hnutí ANO, které získalo 23,41 procenta hlasů voličů a v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu obsadilo 12 míst. Druhá ČSSD dostala 18,69 procenta hlasů a získala deset mandátů. Pro třetí ODS hlasovalo 11,05 procenta voličů a měla pět zastupitelů. KDU-ČSL měla pět mandátů. Po čtyřech mandátech obsadila KSČM a TOP 09. Sdružení Občané pro Olomouc získalo tři mandáty a ProOlomouc dva. V Olomouci poslední čtyři roky vládla koalice složená z ČSSD, ODS, KDU-ČSL a TOP 09.