Pro Svaz zelených a rolníků (ZZS) premiéra Márise Kučinskise podle odhadů hlasovalo jen 9,7 procenta zúčastněných voličů a pro populistickou stranu Komu patří stát (KPV) bývalé filmové hvězdy Artusse Kaimiņše 11,5 procenta. Tyto dvě strany přitom měly podle předvolebních anket mezi sebou bojovat o druhé místo, ale podle všeho skončily až na šestém, respektive pátém místě.

Nečekaně je předběhla se 13,4 procenta hlasů především strana Pro rozvoj Lotyšska (LA) a také člen dosavadní vládní koalice Národní aliance (NA), kterou podpořilo 12,6 procenta hlasujících. Čtvrtá by měla podle odhadů skončit Nová konzervativní strana (JKP) s 12,4 procenta hlasů.

Zveřejnění předběžných oficiálních výsledků ústřední volební komisí se očekává až v neděli nad ránem.

O křesla ve stočlenném zákonodárném sboru se ucházelo přes 1400 kandidátů z 16 politických stran. Už předvolební průzkumy naznačovaly, že členové dosavadní vládní koalice se do Sejmu sice opět dostanou, ale se ztrátami.

Vítězství Centra shody se i tentokrát všeobecně předpokládalo, nicméně otázkou je, zda se něco změní na malém koaličním potenciálu této strany kvůli jejímu proruskému charakteru. Vášně vzbudila především spolupráce SC s ruskou vládní stranou Jednotné Rusko, kterou ale šéf strany Nils Ušakovs letos ukončil.

Zatím nejvýraznějším incidentem provázejícím volby se zdá být hackerský útok na lotyšskou sociální síť Draugiem.lv. Podle agentury TASS se při otevření její webové stránky uživatelům objevily státní znaky Ruské federace, fotografie prezidenta Vladimira Putina a také záběry ruských vojáků. Není jasné, zda mělo jít o výraz podpory Centru shody, anebo naopak o varování před touto proruskou stranou.