Palestinci v Gaze pravidelně demonstrují u hranice s Izraelem proti izraelské blokádě a požadují možnost vrátit se na území, která byla kdysi domovem jejich předků, ale dnes leží v Izraeli. Při demonstracích, které se konají od března, většinou v pátek, izraelští vojáci usmrtili asi 170 Palestinců, z nichž desítky patřily k radikálnímu hnutí Hamás, které v Gaze vládne. Zabit byl za tu dobu jeden izraelský voják.

Dnešního protestu v Pásmu Gazy se zúčastnilo asi 5000 Palestinců, 180 z nich bylo zraněno, přičemž někteří byli postřeleni, uvedl web The Times of Israel. Mezi zraněnými je podle ministerstva zdravotnictví v Gaze desetiletý chlapec a zdravotnice. Izraelská armáda se k situaci nevyjádřila. Podle izraelského zpravodajského serveru Ynet někdo hodil směrem k izraelským vojákům granát, zatímco další demonstranti posílali k hranici balonky s hořlavinami. Palestincům se rovněž podařilo sestřelit izraelský dron se slzným plynem. Žádný izraelský voják podle serveru nebyl zraněn.

Ještě předtím se dnes na okupovaném Západním břehu Jordánu ve vesnici Rás Karar s izraelskou policií střetly stovky Palestinců protestující proti výstavbě židovských osad na palestinském území. Izraelské bezpečnostní složky použily slzný plyn a gumové projektily, přičemž více než deset Palestinců zranily, uvedla agentura Reuters.

V úterý izraelský soud právně uznal židovskou osadu na soukromém palestinském pozemku, jejíž výstavbu dříve neschválila izraelská vláda.

Západní břeh Jordánu a východní část Jeruzaléma obsadil Izrael za války v roce 1967. Tato území mají spolu s Pásmem Gazy tvořit budoucí palestinský stát, o jehož vznik Palestinci dlouhodobě usilují.

Osady na okupovaném území Palestinci označují za nelegální a zcela v rozporu s možností vytvořit po boku Izraele palestinský stát. Stejné stanovisko zaujímá i značná část mezinárodního společenství. Izrael tvrdí, že osidluje historická území, kde Židé vždy žili.