Loni lázně navštívilo téměř 33.000 klientů, meziročně skoro o tisíc víc. Největší zájem byl o týdenní lázeňské pobyty. Lázně, jež mají 450 zaměstnanců, vlastní město Třeboň. K 1. lednu 2017 skončila fúze Aurory a Berty pod společnost Slatinné lázně.

Růst příjmů od klientů samoplátců stoupl oproti roku 2016 o tři procenta, za poslední tři roky o 23,5 procenta. Celkově loni vzrostly příjmy za pobyty klientů meziročně o čtyři procenta.

"Budeme určitě ziskoví. Uplynulý rok hodnotíme jako úspěšný, a to nejen z pohledu výnosů. Stojí za tím především naše neustálá snaha o zvyšování kvality poskytovaných služeb. Každý rok se snažíme naše klienty překvapit příjemnou novinkou, investujeme do obnovy vybavení a infrastruktury. Velkou oporou je pro nás také přístup majitele lázní, který nejen že financuje stavebně - investiční rozvoj lázní, ale každoročně připravuje zajímavou nabídku kulturního vyžití," uvedl Blažek.

Letos čekají lázně další růst výnosů od samoplátců. Na tyto klienty se chtějí dlouhodobě orientovat. "Stagnovat budou, bohužel, v době kdy se očekává růst nákladů, příjmy zdravotních pojišťoven. Je to dáno tím, že úhradová vyhláška zvýhodnila pouze některá zdravotnická zařízení, převážně nemocnice, a na lázeňství se vůbec nedostalo," řekl ředitel.

V září začne kvůli rekonstrukci odstávka Bertiných lázní, potrvá do dubna 2019.

Lázně Aurora měly v roce 2016 výnosy 359,4 milionu korun, meziročně o devět procent vyšší. Zisk po zdanění vzrostl podle výroční zprávy o 32 procent na 22,2 milionu korun. Bertiny lázně měly v roce 2016 výnosy vyšší o 34 procent, 163,6 milionu Kč. Zisk po zdanění byl 12,2 milionu, rok předtím 414.000 Kč.

Základní léčebné procedury v Třeboni staví na kombinaci slatinných koupelí a zábalů s ručními masážemi. Třeboňská pánev patří mezi nejbohatší česká naleziště rašeliny a slatiny, těží se tam slatina s obsahem minerálů pyritu a markazitu.