Mnozí se obávali, že EET a zákaz kouření budou tak citelné zásahy do pohostinského podnikání, že hodně hospodských se rozhodne raději zavřít. Výjimečně tak někteří skutečně učinili, například provozovatel kuřácké kavárny v IBC v Brně. Ale mnozí se přizpůsobili, a to nejen v Brně, kde je pestrá a bohatší klientela, ale i na venkově.
Majitel restaurace Sokolovna ve Střelicích na Brněnsku zákaz kouření využil a pustil se do rekonstrukce. "Vlastně jsme z hospody udělali restauraci. Když se v hospodě kouří, nedá se dělat nic, protože se kouřem hned všechno zničí. Chlapi si teď místo cigarety dávají k pivu zákusky," řekl majitel restaurace.
V Moravských Bránicích, které jsou zhruba 15 kilometrů od Střelic, předběhli zákon zhruba o tři čtvrtě roku. "Dělali jsme si průzkum a kuřáků byla jen čtvrtina. Lidé uvítali, že se nekouří. Největší tržby máme navíc v létě a to je většina lidí na zahrádce," řekl majitel Hospody na Vodárně.
V Brně přežily i podniky, které nevaří a obvykle měly prostor pro hosty silně zakouřený, jako je bar U Gluma ve Vachově ulici či o pár metrů dále Nonstop na rohu Dvořákovy a Sukovy ulice. Přes léto stávaly hloučky kuřáků venku, s podzimem jich ubylo. V Brně už mnohé restaurace zakázaly kouření s předstihem, například Veselá Vačice, Bláhovka či Šelepka. "Když si má host vychutnat dobré jídlo a dobré pivo, tak nemůže být hospoda zakouřená. To nejde dohromady," řekl majitel Vačice Raed Kahwaji.
Na EET si hostinští zvykli, ale zdražovali kvůli tomu, ať už pivo či jídlo, o několik korun. Museli si buď zavést internet nebo posílit připojení, aby fungoval dostatečně spolehlivě. Více teď utratí i za papíry na účtenky.
Ve Střelicích zdražili obědy o deset korun, pivo o pět. V Brně za pouhý rok stouply ceny poledního menu v průměru o deset až 30 korun a spíše výjimečně se lze najíst pod 100 korun. "EET přináší také velké omezení v pořádání různých akcí. Chceme třeba prodávat svařák na Vánoce nebo zorganizovat akce pro děti, teď s tím je strašně moc zařizování," uvedl majitel střelické Sokolovny. Nařízení evidovat tržby tak pořadatelé gastronomických akcí obcházejí. Při Svatomartinských slavnostech letos například tak, že si lidé vyměnili peníze za symbolické tolary, kterými platili nejen degustace, ale i občerstvení u stánkařů.
V Bránicích zase majitel jednou hospodu raději zavřel, když nešel internet. "Vadí mi i pocit, že nás pořád někdo hlídá, kontroluje a shromažďuje o nás data, která mohou být třeba nějak zneužitá," uvedl majitel.