Několik arabských zemí v čele se Saúdskou Arábií Katar obviňují z podpory terorismu a mimo jiné chce, aby země uzavřela televizi Al-Džazíra, přerušila kontakty s Íránem a ukončila podporu teroristických skupin. Katar nařčení z podpory terorismu odmítá a ultimátum považuje za zásah do své suverenity.

Katarský ministr zahraničí šajch Muhammad bin Abdar Rahmán Sání už v neděli oznámil, že jeho země do vypršení ultimáta požadavky arabských zemí nesplní.

V sobotu Sání zopakoval, že požadavky arabských států byly vytvořeny tak, aby byly odmítnuty. Dodal, že Katar je připraven "čelit možným důsledkům", ale je také připraven jednat.

Agentura Reuters v neděli informovala, že šéfové diplomacií bojkotujících zemí mají další postup řešit na společné schůzce ve středu v Káhiře.

O tom, zda se spor bude dále stupňovat, se jen spekuluje. "Alternativou není eskalace, ale že si každý půjdeme vlastní cestou," řekl státní tajemník SAE pro zahraniční politiku Anvar Karkáš, čímž podle agentury Reuters naznačil, že země mohou vyřadit Katar z Rady pro spolupráci arabských států zálivu (GCC). Západem podporovaná GCC vznikla v roce 1981 krátce po íránské islámské revoluci a začátku irácko-íránské války. Jejími členy jsou SAE, Saúdská Arábie, Katar, Bahrajn, Omán a Kuvajt, který se snaží v krizi hrát prostředníka.

Německý ministr zahraničí Sigmar Gabriel dnes v Saúdské Arábii řekl, že nejlepším řešením současného sporu kolem Kataru by bylo, aby všechny státy v regionu uzavřely dohodu, v níž by se zavázaly, že nebudou podporovat terorismus.

"Dohoda o ukončení veškeré podpory teroristických a extremistických organizací" by byla nejlepším řešením, řekl Gabriel po schůzi se svým saúdským protějškem Ádilem Džubajrem. Zdůraznil, že ačkoliv teroristy podporují mnohdy spíše soukromé osoby než státy, "je nutné v regionu ukončit podporu extremistických a teroristických organizací".

S představiteli některých zemí v oblasti Perského zálivu hovořil v neděli s každým zvlášť americký prezident Donald Trump. V telefonických rozhovorech je vybízel k jednotě a zopakoval, že je důležité přestat s financováním teroristů a zdiskreditovat ideologii extrémistů. Podle agentury Reuters rovněž vyjádřil své "znepokojení" nad stávajícím sporem mezi Katarem a některými z jeho sousedů v oblasti.

Podle agentury AP Trump v noci na dnešek hovořil se saúdskoarabským králem Salmánem, korunním princem Muhammadem bin Zájidem Nahajánem ze Spojených arabských emirátů a s katarským emírem Taminem Sáním. Jednota regionu je podle Trumpa nezbytná k naplnění cílů nedávného rijádského summitu včetně porážky terorismu a posilování stability v oblasti.