Jairo Ortiz podle policie zemřel poté, co ho do hrudi zasáhla kulka. Postřelen byl, když na místo dorazili policisté, kteří měli za úkol rozehnat demonstranty.

Protesty v zemi eskalovaly, když minulý týden nejvyšší soud, který je nakloněný levicovému prezidentovi Nicolási Madurovi, převzal moc parlamentu ovládaného opozicí. V důsledku kritiky opozice a řady jiných zemí rozhodnutí sice v sobotu odvolal, protesty nicméně pokračovaly.

V úterý se asi tisíc demonstrantů pokusilo dostat do parlamentu a venezuelská policie proti nim nasadila slzný plyn. Během incidentu bylo zraněno devět lidí.

Kromě politické krize je Venezuela už několik let i v hluboké krizi ekonomické, v níž se lidem nedostává základních potravin či léků. Také proto se opozice už přes rok snaží o uspořádání referenda o Madurově odvolání, čemuž ale vláda všemožně brání.

Vláda socialistické strany, která je ve Venezuele u moci už 18 let, viní z krize překupníky a "buržoazii a opozičníky podporované zahraničními imperialisty". Podle opozice i mnohých ekonomů je za současný katastrofální stav venezuelské ekonomiky odpovědná hospodářská politika vlády.