Dohodu v Soulu podepsal jihokorejský ministr obrany Han Min-ku a japonský velvyslanec v Jižní Koreji Jasumasa Nagamine. Dohoda vstoupila v platnost okamžitě, uvedla agentura AP.

Smlouva byla podepsána navzdory nesouhlasu jihokorejské opozice a značné části veřejnosti, která ještě Japonsku neodpustila jeho činy z období japonské koloniální nadvlády nad Jižní Koreou od roku 1910 do konce druhé světové války.

Sdílení informací mezi těmito dvěma zeměmi začalo být naléhavé, protože Severní Korea častěji testovala různé typy raket a tvrdí, že je schopna na rakety nasadit jaderné hlavice.

Severní Korea na podpis dohody reagovala s rozhořčením a uvedla, že tento akt zvýší nepřátelství v regionu. Dokument kritizovala také Čína. Japonsko-korejská dohoda podle čínského ministerstva zahraničí vystupňuje napětí na Korejském poloostrově. Ačkoli Peking nesouhlasí se severokorejskými jadernými pokusy, je pro Severní Koreu nejdůležitějším spojencem.

"(Dohoda) bude novým nebezpečným prvkem, který v Asii vyvolá nestabilitu," řekl mluvčí čínského ministerstva zahraničí Keng Šuang. Jeden z představitelů jihokorejského ministerstva obrany uvedl, že Jižní Korea má nyní dohody o sdílení vojenského zpravodajství uzavřeny s 33 zeměmi, včetně Spojených států a Ruska.